Els Amics del Patrimoni reclamen el retorn del llegat d’El Gall d’Or a Calella

L’associació Amics del Patrimoni Històric de Calella demana que es compleixi la voluntat de Maria Teresa Saula i que el llegat modernista d’El Gall d’Or, amb peces provinents de la Casa Trinxet, es recuperi i s’instal·li a Calella. Asseguren que actualment es troba repartit en diversos magatzems en males condicions i proposen traslladar-lo a les Galeries de la Sardana, sense que la Fundació Saula perdi la propietat de les peces.

L’associació Amics del Patrimoni Històric de Calella ha denunciat la situació actual dels elements decoratius i artístics d’El Gall d’Or, la masia modernista que va ser enderrocada el 2002 per construir-hi blocs de pisos. La finca, construïda el 1920, incorporava peces singulars de la Casa Trinxet de Barcelona i estava considerada una de les grans joies del modernisme a la ciutat.
Tot i que l’Ajuntament de Calella va intentar protegir-la, no va arribar a temps, i la Comissió d’Urbanisme de Barcelona va aprovar el seu enderrocament. Ara, més de dues dècades després, els Amics del Patrimoni han fet pública la seva voluntat de recuperar els elements d’El Gall d’Or i portar-los de tornada a Calella, tal com volia Maria Teresa Saula, una de les propietàries.
Segons afirmen, els elements es troben actualment repartits en diversos magatzems privats, en condicions inadequades, tot i que la Fundació assegura el contrari. Ho explicava d’aquesta manera Xavier Gamell, president de l’entitat, durant l’entrevista al magazine a l’FM+ de Ràdio Calella Televisió:
“Nosaltres hem preguntat a la Fundació, a veure, això on és? perquè si vosaltres heu heretat això, de les germanes, a on és? i llavors ens diu no, està molt ben guardat, embalat i tot molt ben guardat. Tenim fotos i imatges que no és així. Vull dir, no està ben guardat.”
En l’última reunió mantinguda amb la Fundació el desembre passat, es va plantejar la possibilitat de traslladar les peces a Calella, amb una primera proposta per ubicar-les a la Casa Saula del carrer Església. Davant la limitació d’espai, els Amics del Patrimoni proposen ara utilitzar les Galeries de la Sardana, un espai que és propietat de la Fundació i que consideren òptim per exposar-hi el llegat de forma digna i centralitzada.
“Per respecte a la Maria Teresa, que és la que va aconseguir això i que volia que es quedés a Calella, nosaltres no demanem la propietat per Calella. Nosaltres demanem que estigui a Calella, que és el que volia la Maria Teresa. I a més a més amb un local seu que tenen un local òptim, ideal per tenir-ho. Les Galeries de la Sardana. És un local que és seu, que és de la Fundació, que té alçades de sostre, que és òptim i és ideal, i això ho concentren i no ho tenen tirat com ho tenen. Tirat en diferents llocs de mala manera.”
Tot i que des de la Fundació han posat sobre la taula una sèrie de condicions tècniques i legals —entre elles la possibilitat de vendre el llegat a un tercer—, els Amics del Patrimoni insisteixen que l’objectiu no és adquirir la propietat, sinó garantir que el patrimoni modernista es mantingui a Calella, tal com desitjava Maria Teresa Saula. Les negociacions amb la Fundació continuen obertes, amb l’esperança d’arribar a un acord que permeti conservar i exposar aquest llegat únic a la ciutat.