Els bombers de Pineda van votar en contra del preacord per aixecar la vaga d’hores extres

Protesta dels bombers a la Plaça de l'Ajuntament de Calella, en una imatge d'arxiu

El Parc de Bombers de Pineda de Mar va votar en contra del pacte entre els sindicats i la Direcció General per posar fi a la vaga d’hores extres que es feia des de desembre com a mesura de pressió per exigir la millora de les condicionals laborals, que denuncien són totalment precàries. Els treballadors es queixen de falta de personal i que han d’utilitzar material obsolet que no es renova mai. Amb tot, el preacord tirarà endavant perquè la majoria del cos l’ha avalat i es ratificarà, amb tot probabilitat, a mitjans del mes de maig. En declaracions a Ràdio Calella TV, el caporal Jaume Martí, del parc pinedenc, ha lamentat que l’acord és de mínims i que no ofereix les suficients garanties per a l’adequada prestació del servei.

Martí ha explicat que caldria arribar a un acord de país que doni estabilitat al cos i que defineixi amb claredat els serveis que ha de prestar, i amb quins recursos humans i materials. Exposa que els compromisos que s’han donat darrerament no resolen la situació de precarietat que també pateix el parc pinedenc i que, per això, el resultat de la votació sobre el preacord va ser negativa.

Al Parc de Pineda de Mar, amb les votacions que es van fer va sortir ‘no’ al preacord. Coneixent la nostra situació vam dir que no perquè considerem que les solucions són insuficients (…) Ens cal un pacte de país per tirar-ho endavant, perquè estem abocats al canvi de rumb cada cop que hi ha eleccions (…) S’ha d’aclarir com ha de ser el cos d’aquí a 20 anys, si els parcs han de ser grans o petits, quins serveis s’han de donar i amb quanta gent… Tot això ara mateix no existeix.

La majoria del cos ha avalat la proposta i, en conseqüència, s’ha aixecat la vaga d’hores extres a les que hi estaven obligats per decret. Ara passen a ser voluntàries.

Es queixaven que s’estava posat una pressió excessiva als treballadors per cobrir la falta d’efectius. Un dels punts de la proposta ha estat la convocatòria de 250 places de bombers. Martí adverteix però que no estaran disponibles fins d’aquí a més d’un any i mig, quan hagin acabat la formació.

És potser l’únic punt important que ens han ofert. Perquè que ens diguin que compraran 92 vehicles és com dir-li al manyà que li donaran un tornavís, és una cosa essencial per treballar. No és una reivindicació laboral (…) Per fer un bomber triguem dos anys, per tant, no es veurà fins llavors com es reverteix la situació actual.

L’entrada de personal és també una qüestió d’urgència a Pineda de Mar per les jubilacions que hi ha a la vista. Diu el caporal que la plantilla quedarà reduïda a només una vintena d’efectius per cobrir tots els torns.

Hi ha jubilacions, d’aquí a dos mesos un altre. De 21 que som ara ens quedem amb 20. Si això ho reparteixes en quatre torns, toca a 5 per torn, sempre fent hores extres.

Els bombers de Pineda de Mar van traslladar les seves reivindicacions a l’alcaldessa de Calella, en una visita recent de Montserrat Candini a les instal·lacions. Es va comprometre a traslladar-les a les institucions competents.

El parc cobreix una àrea de 184 quilòmetres quadrats i una població de 120.000 habitants, que creix exponencialment durant l’estiu. Lamenten que la feina del dia a dia els impedeix intervenir en l’àmbit de la prevenció, que assenyalen és igualment important.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *