Els boscos del Maresme, podrien canviar radicalment d’aspecte en 30 anys

El passat 21 de març es va celebrar el Dia Internacional dels Boscos o Dia Forestal Mundial. En motiu d’aquesta data, el Consell Comarcal del Maresme ha fet públiques algunes dades de l’estudi que està realitzant conjuntament amb la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del Maresme sobre l’evolució del paisatge forestal. Els experts apunten que els boscos espessos de la nostra comarca, han començat a ser història.

En una entrevista a Ràdio Calella Televisió, l’enginyer de forest Oriol Bassa, ha destacat que a 30 anys vista, entre el 2050 i el 2070, que seria quan es tindria el punt àlgid, es preveu una dràstica reducció de les pinedes i les alzines a favor de les zones boscoses esclarissades i de matollars.

“Aquests boscos que avui tenim formats per pinedes i que protegeixen la situació de les alzines que es van desenvolupant, acabarien desapareixent i deixant en el seu lloc unes zones de matolls, és a dir, de vegetació baixa, d’1 a 2 metres d’alçada. És el que està començant a passar exactament amb els atacs del Tomycus que està matant les pinedes”.

Aquest canvi climàtic, incrementa el risc d’incendis forestals, el risc d’inundacions i la presència de plagues tropicals que fins ara, al Maresme, no teníem.

“Incrementa el risc d’incendis forestals, d’inundacions, la presència de plagues tropicals que fins ara no hem tingut. Segons quin increment tinguéssim de temperatures, ens en podríem anar que al Maresme pogués haver-hi la presència del mosquit que porta la malària. Això ens canviarà bastant el medi que coneixem avui. Però penseu que això en aquests moments, és molt difícil d’aturar. El que sí que podem fer és mitigar els seus danys.”

Per aquest estudi s’ha agafat de referència la zona de la riera d’Argentona, tot i que es pot extrapolar a tot el Maresme

“L’estudi ha agafat com a referència, però es pot extrapolar a tot el Maresme, és la conca de la riera d’Argentona, perquè és una conca que implica tant territoris com a població similar a la major part de conques que hi ha al Maresme. Per exemple, en el cas de Calella doncs seria similar si agaféssim el territori de Calella i Tordera, i per tant és per això que s’ha agafat aquest àmbit.”

D’altra banda, des del 15 de març i fins al 15 d’octubre, està prohibit fer foc a menys de 500 metres d’una massa forestal. Bassa ha destacat que la campanya contra incendis es preveu molt complicada, ja que a tot el Maresme hi ha 1200ha afectades pel Tomycus.

“Es preveu una campanya molt dura, perquè ens han passat dues coses. Per una banda, tenim més de 1.200ha afectades per Tomycus a tot el Maresme i en els últims anys estava situada entre Argentona i Llavaneres i ara ja podríem dir que es troba entre Arenys i Sant Pol. Tenim molta fusta acumulada, podem estar tenint prop de 120.000-130.000 pins morts al bosc i això ens incrementa molt el risc d’incendis forestals, però és que a sobre en les darreres setmanes ha plogut bastant i això ha fet que s’hagi generat molta herba. I aquesta herba, al pit de l’estiu, al juny-juliol estarà seca i per tant també incrementarà el risc d’incendi forestal.”

Per aquesta campanya, es comptarà amb el mateix nombre de persones, unes 550 persones, entre personal de la Diputació de Barcelona, Bombers de la Generalitat (professionals i voluntaris) i les Agrupacions de Defensa Forestal, que en el cas del Maresme compten amb més 500 persones voluntàries.

A continuació podeu escoltar l’entevista íntegra a l’enginyer de forest, Oriol Bassa:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *