Els comuns confirmen la moció per auditar Urbaser: “Segur que se’n poden treure millors resultats”

El debat sobre el servei de neteja viària i recollida selectiva de la brossa arribarà al Ple Municipal de la mà de Calella en Comú, que ha avançat a Ràdio Calella TV el contingut de la moció amb la qual demanaran que s’encarregui una auditoria completa a l’empresa concessionària. El servei està en qüestió sobretot arran de l’episodi de l’hotel d’aquest estiu passat. El regidor dels comuns Josep Maria Juhé té la convicció que es pot tenir un millor servei amb els mateixos recursos econòmics que s’hi destinen anualment, a l’entorn de 2,5 milions d’euros. Confia en l’acord del conjunt de les forces polítiques municipals per tirar endavant aquesta iniciativa que, segons recalca, ha de ser una prioritat política de l’Ajuntament.

Amb voluntat constructiva i per millorar l’actual servei, segons recalca Juhé, Calella en Comú demanarà fer una auditoria completa del servei de recollida selectiva i neteja de la via pública que presta la concessionària Urbaser. Parteix de la convicció que la gestió actual és deficitària i que cal donar-hi solucions urgents.

Si auditem bé i fem propostes assenyades, amb els mateixos costos podem treure’n millors resultats. Hi ha d’haver una prioritat política: qui govern ha de posar la selectiva com una prioritat de Calella. I això passa per tenir uns tècnics que ara no existeixen o un servei d’agents cívics que havien recolzat la recollida selectiva i estaven al carrer controlant i assessorant, fent pedagogia als grans productors. Tot això ara està en l’aire (…) A partir d’aquí ja veurem si s’han de fer més coses, o si s’ha de fer més despesa.

Juhé creu que l’aportació municipal per a la prestació del servei és suficient, encara que s’emplaça als resultats de l’auditoria per valorar si cal modificar les condicions econòmiques de la concessió. El que sí exposa és que el contracte explicita objectius que no s’estan assolint, especialment quant a nivells de recollida selectiva.

Quan llegeixes el conveni vinculat a la concessió i veus el que s’ha d’aconseguir, te n’adones que la realitat no és el que està escrit. No és una auditoria sobre el funcionament de l’empresa sinó també sobre el model de recollida selectiva que es fa a la ciutat. I el que posa en evidència és que les coses no van bé.

Segons Juhé, l’auditoria també ha d’aprofundir en l’evolució de la recollida selectiva. I aporta una dada: en 10 anys no s’ha aconseguit superar el 40% quan els estàndards europeus són del 60%. “Això clama al cel”, ha dit el regidor dels comuns.

Juhé defensa que cal modernitzar el serveis i introduir nova tecnologia per afavorir la separació dels residus domèstics i industrials. La seva moció planteja obrir un procés participatiu ciutadà per debatre  sobre el model i millorar-lo.

Anar a buscar propostes per augmentar la recollida selectiva de manera clara a nivell quantitatiu i qualitatiu. A vegades obres cotenidors d’orgància i et trobes de tot. Per exemple, algunes ciutats han posat contenidors intel·ligents i cada ciutadà té la seva pròpia targeta per deixar-hi la bossa. És més important del que sembla perquè una orgànica de mala qualitat ningú la vol i va en contra de tots els que fem l’esforç per recollir i separar-la bé.

La moció es debatrà en la sessió ordinària del Ple Municipal que tindrà lloc el 5 de novembre.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *