Els floristes preveuen un bon Sant Jordi, i cada any amb varietats de roses més “estrafolàries”

slider-vivero-1793x623

El sector de la flor ornamental de Catalunya preveu que demà, dia de Sant Jordi, es venguin entre 6 i 7 milions de roses a tot Catalunya. Aquest any la diada cau en cap de setmana i això ja d’entrada no afavoreix la previsió de vendes, i la pluja anunciada de cara a la tarda agreuja la situació i no deixa ser del tot optimistes als floristes.

Des Mercat de la Flor i Planta de Catalunya preveuen que, al ser dissabte, es regalin menys roses, perquè les empreses seran tancades, però el sector compta amb el fet que avui divendres algunes empreses i col·lectius  avançaran l’obsequi de la rosa de Sant Jordi als seus treballadors. Aquest fet fa que a principis d’abril el volum d’encàrrecs es mantingués en xifres similars a l’any passat.

rosa_roja_con_espinas-1280x800-598x374Les roses conreades a Catalunya suposen tan sols el 10% del volum que es distribuirà per Sant Jordi, ja que l’alta demanda concentrada en un període de temps tan curt, obliga als majoristes a adquirir roses provinents d’altres regions del món. Majoritàriament les roses que es subministren per Sant Jordi provenen d’Equador i Colòmbia, que per les condicions de conreu en altiplà, són roses de gran presència, tiges llargues i capolls grossos, i força durabilitat. Després també hi ha varietats de roses originàries d’Holanda, i una petita part es porten del Sud d’Espanya o països com Kènia i Etiòpia.

A la Floristeria Bancells de Calella són productors de roses i venen sobretot flors cultivades als seus hivernacles, però també recorren a rosa importada per satisfer la demanda. Rebeca Ruiz, de la Floristeria Bancells, ho explica: “Ja fa mesos que vigilem molt el cultiu. Aquest any no ha sortit del tot perfecte, perquè va un pèl endarrerit, però la veritat és que tenim bon pronòstic. Però també agafem roses a proveïdors d’Equador, i a part del nostre cultiu també en comprem a Holanda“.

rosaarcoirisLa tradició es manté inalterable i un 80% de les roses que es preveu vendre seran de color vermell. Però també se’n poden trobar d’una gran varietat de colors que van des de les roses blanques, grogues i rosades fins a les taronges, multicolors, tenyides de color blau, de color negre o jaspiades. I els últims anys també se’n troben amb purpurines, serigrafiades i banyades amb xocolata. Rebeca Ruiz ha comentat que hi ha roses per a tots els gustos: “La que més es ven és la vermella, però n’hi ha de molta quantitat de colors: carnaval, negres, de pètals acolorits, les del Barça… També hi ha roses que són amb cera, que són molt artificials, amb el pètal i la poncella més encartonats perquè després els posen fantasia com si fos un pastís dolç, o roses de xocolata, que són naturals però banyades en xocolata i amb confeti de sucre“.

3718681804_f7cebc88ab_bI de cara a l’any que ve arribarà a Catalunya una novetat que tot just ara s’ha presentat als Països Baixos. Realment sorprenent. “Brillen a la foscor. Aquest any no n’hem portat perquè l’han tret a Holanda com una novetat. La campanya la van llençar per Sant Valentí i encara no han arribat aquí. És una rosa d’Equador que brilla de nit, és una mica verda. A mi no m’agrada gaire perquè jo sóc molt tradicional“, ha dit Rebeca Ruiz.

I si hi ha roses per a tots els gustos, també n’hi ha per a totes les butxaques. Se’n poden trobar des de menys d’un euro les més senzilles, fins a 40 o 50 euros segons l’elaboració i decoració que portin.

Per a valorar-ne la qualitat, cal tenir en compte que la tija de la rosa sigui prou llarga, robusta, i que la poncella es mantingui ferma, compacta i amb un lleuger punt d’obertura. Un cop regalada, és important que s’hidrati de seguida, ja que tenir-la molta estona fora de l’aigua la pot perjudicar i fer que se’ns marceixi més de pressa.

Finalment, dir que per la Diada també tenen un punt extraordinari de venda els rosers, sobretot les varietats de flor petita i perfumades. Són més perdurables, es poden replantar en un jardí, i això fa que cada vegada hi hagi més persones qui ho escullin com a alternativa, o per a complementar, la rosa clàssica que regalen a les seves parelles, familiars i amistats.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat