Els Geganters viuran aquest any una de les festes majors més intenses dels últims anys

A les celebracions habituals de cada any, on la seva presència és indispensable, s’hi afegeix aquest any, dissabte a la tarda, una cercavila a Barcelona, com a convidats d’Honor de les Festes de la Mercè, convidats pels Gegants de la Ciutat.

img-20160920-wa0002De fet, els Gegants de Calella Quirze i Minerva són des de dissabte al Museu Marítim de les Drassanes de Barcelona, exposats a la Mostra de Gegants. S’hi podrien estar fins dissabte que ve, però dijous els aniran a buscar. La colla no concep el Pregó de Festa Major sense les dues majestuoses figures. La presència dels Gegants a la festa que envolta el pregó és bàsica, ja que s’hi interpreta el «Ballet dels Gegants de Calella», el «Ball de la Llopa» i es puja la bota al balcó pujant enlaire a en Quirze a força de braços. Abans, però, els geganters participaran al Pregó Infantil, on s’estrenarà un ball pel Nan del Flabiol, tocat amb aquest instrument. Francesc Subirana «Subi» és el cap de colla dels geganters: “A dos quarts de set ja comença la nostra mainada, amb els nostres gegantons, en Quirze i la Minerva. El Nan del Flabiol vam inaugurar-lo l’any passat i hem cregut que era bo incloure-ho al pregó infantil. I al vespre, ja al Pregó oficial de Festa Major també hi tenim els nostres gegants, en Quirze i la Minerva, i la Llopa. I allà faran els seus balls protocolaris, i hi ha el moment típic que agafem en Quirze i l’aixequem des de baix i pugem la bota dalt del balcó perquè les autoritats facin un xarrup amb la bota“.

seguiciL’endemà, divendres dia 23, els Geganters de Calella seran al carrer per fer el Seguici i acompanyament d’autoritats a l’Ofici. A la sortida es faran de nou els balls propis de la nostra ciutat. També es ballarà el «Ball Nou», un ball de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya que Calella pot ballar perquè va ser Ciutat Gegantera al 2013. I a la tarda hi ha concert de música de gralla, amb la colla de gralles de Calella. Subi: “Farem una plantada a dos quarts d’11 a la Plaça de l’Ajuntament per acompanyar les autoritats a l’Ofici Solemne. I un cop acabat, cap a les 12 del migdia, acompanyarem les autoritats fins la porta de l’Ajuntament i seguidament farem els nostres balls protocolaris. I a les set de la tarda del mateix divendres, a la Plaça de l’Església, hi haurà una actuació dels nostres grallers i esperem que el poble ens acompanyi a veure’ls“.

I dissabte, que els geganters podrien descansar, aquest any seran a Barcelona. A la tarda participaran a la Cavalcada de la Mercè 2016. Els Gegants de la Ciutat, Jaume I i Violant d’Hongria, per correspondre a l’honor d’haver estat convidats a Calella el 2016 per Ciutat Gegantera, ara han convidat en Quirze, la Minerva i en Mastegamosques a fer la cercavila principal de la Festa Major de Barcelona. Els gegants surten del carrer Gravina i baixen per Pelai, Plaça Catalunya i la Rambla, per arribar a la Plaça Sant Jaume. “És un orgull per Calella i per la Colla que els nostres gegants, en Quirze i la Minerva, puguin estar a la Cavalcada de la Mercè, perquè històricament fa molts anys que fan aquesta cavalcada i la tenen com un patrimoni increïble. Hi participen 78 grups d’imatgeria i cultura. És una gran festa, l’espera tota la gran ciutat de Barcelona i tota l’àrea metropolitana, i gegants del Maresme baixarem cap a Barcelona, que ens hi han convidat“, ha explicat el cap de colla.

21796187261_f68563dfdc_zI diumenge torna a ser dia de fal·lera gegantera, en aquest cas de nou a la nostra ciutat. Al matí es fa la trobada de Gegants. Tot comença amb l’esmorzar de les colles, obert a tota la ciutadania, amb botifarra a la brasa. Els gegants es plantaran al carrer Església, davant de Can Xena, i arrencarà la cercavila habitual fins a la Plaça de l’Ajuntament. Subi: “Aquest any serem 16 colles. N’hem convidat 25 però per diversos motius, perquè és una data, el dia 25, que ja tenien compromisos amb altres poblacions, no han pogut venir amb nosaltres. Però estan ja compromeses a venir l’any que ve. Jo espero que Calella pugui disfrutar aquests quatre dies de Festa Major. A Calella són tres, però si ens volen acompanyar ens trobaran a Barcelona dissabte a la tarda“.

A més de tot això, els geganters també portaran una de les barraques a l’envelat de Festa Major. El que no tenen aquest any, per raons òbvies, és un estand a la Fira de Calella i l’Alt Maresme, ja que gairebé no tindran un minut per parar quiets.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *