Els Gemínids, la pluja d’estels més important: on podem veure’ls a Calella?

La pluja d’estels de la constel·lació de Gèmini tanca l’any. És la més intensa, però no la més popular. S’espera que la intensitat màxima sigui la nit de dijous a divendres i, per veure les estrelles fugaç a Calella es podran veure bé des de Can Carreras, perquè hi ha foscor, o la platja, per orientació.

Aquesta setmana arriba l’última gran pluja d’estels de l’any. S’anomenen Gemínids, per la constel·lació del zodíac. Segons Joan Palau, del Grup d’Astronomia de Calella, són la pluja d’estels més important de l’any, per davant dels populars Perseids. Palau explica que entren més lents i que hi haurà més intensitat d’estels fugaços per hora.

El dijous a la nit és el millor moment per donar un cop d’ull al cel, a partir de que sigui fosc i fins a l’alba. Segons les previsions, la nit del 14 de desembre és quan es preveu més intensitat, però fins al 17 encara n’hi haurà. El millor lloc on acostar-se a observar el cel a Calella és la platja, per orientació de la pluja d’estels, i també a Can Carreras, ja que és un punt per evitar la contaminació lumínica.

La característica principal dels Gemínids és el fet que la pluja d’estels no va associada a cap cometa, sinó que és a causa de l’asteroide 3200 Phaethon. A l’hora de mirar el cel podeu buscar la constel·lació d’Orió, que són res estrelles brillants en línia. De fet, es coneixen també com als tres reis mags o les tres maries. Al seu voltant hi ha dues estrelles encara més brillants: la de Càstor, d’on surten les Gemínides i la de Taurus.

Els Gemínids són la darrera pluja d’estels de l’any, però tant bon punt comenci el 2024, de cara al 4 de gener, serà el moment de les Quadrantides, una pluja de meteors.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *