Els pagesos de Calella celebren no haver de lamentar pèrdues importants després del Gloria

busquets

El temporal Gloria ha deixat a múltiples agricultors i pagesos de l’Alt Maresme sense collites i amb camps destrossats, que a hores d’ara no saben si els podran recuperar. L’horta i els polígons de la Tordera van quedar negats pel riu després del pas de la borrasca Gloria i el desbordament del riu va afectar 326 hectàrees de conreus. A Calella, la situació ha estat ben diferent. Els pagesos han celebrat que el bon manteniment i les actuacions de millora que s’han fet en els darrers temps a la llera de la Riera Capaspre han ajudat a preservar els camps de patir danys importants pel temporal.

Josep Busquets, president de l’Associació de Pagesos i Propietaris Agraris de Calella (APPAC) ha assegurat en declaracions a Ràdio Calella TV que estan satisfets de les actuacions que han fet l’Ajuntament de Calella i la Diputació de Barcelona en la llera de la Riera Capaspre, perquè el bon manteniment i la neteja, ha evitat que el temporal fes grans destrosses als camps de conreu.

En aquests moments hem de dir que tot i haver malmès algunes zones i algunes d’elles de forma greu, també s’ha de tenir en compte que l’any passat l’Ajuntament de Calella, amb fons de la Diputació de Barcelona, va fer tota una sèrie d’actuacions a la Riera Capaspre – arreglant tota una sèrie de passos que hi havia – i ha sigut ara arran de la tempesta, que hem vist que totes aquestes actuacions a la riera han evitat mals majors.

El president de l’APPAC ha avançat que ara s’està fent un estudi per avaluar quines accions es poden fer per minimitzar els desperfectes en un futur.

Això si, tot i no haver de lamentar danys a Calella, reconeixen que el Gloria els deixa en alerta per a futures tempestes de la mateixa intensitat o més devastadores.

Van caure 106 litres per metre quadrat, hi ha moltes zones properes on hi han caigut 300 litres. Per tant va ser un avís molt fort, però no un futur avís que ens pot venir. S’ha de tenir en compte que tot el que arrossega la riera acaba al poble, per tant una bona actuació dalt pot evitar desperfectes i destrosses. Hem de pensar en el territori una mica més en global per mirar de perfeccionar i que dins d’un nivell de desperfectes inevitables, que els mals siguin els menors possibles.

Busquets també ha fet una valoració global de l’estat de les collites dels agricultors calellencs després del pas de la borrasca. I ha assegurat que no hi hauria cap pagès que hagi perdut la totalitat de la collita.

Pagesos que s’hagin quedat sense les collites, no en sabria dir cap cas, no en tenim coneixement. El que si que hem tingut és pagesos que han tingut moltes dificultats per accedir als seus terrenys pels desperfectes i destrosses en els camins que els impedien l’accés.

Amb tot, els pagesos són conscients que aquests temporals aniran a l’alça i que cal fer quelcom per aturar el canvi climàtic.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat