Els professionals sanitaris reclamen “enfortir l’atenció primària”

Imatge d’arxiu
Imatge d’arxiu

Metges, infermers i treballadors socials han fet un front comú amb l’objectiu de millorar l’atenció primària a Catalunya. A través d’un manifest que porta justament aquest títol, exigeixen al Departament de Salut mesures urgents per millorar l’atenció primària, un servei que consideren col·lapsat.

Entre les demandes que plantegen hi ha la de recuperar el pressupost retallat i els professionals que hi havia abans de la crisi. És imprescindible, diuen, acabar amb la precarietat laboral dels professionals sanitaris perquè disminueix la qualitat clínica, incrementa els errors i augmenta la desconfiança dels usuaris envers el seu metge. Denuncien que el pressupost de Salut dedicat a l’atenció primària s’ha reduït del 18 al 14 per cent des de l’any 2010 fins al 2016.

El manifest «Enfortir l’atenció primària» també posa sobre la taula la necessitat de fer de l’atenció primària l’eix del sistema sanitari públic. En aquest sentit, aposten perquè sigui des de l’atenció primària des d’on es gestionin les llistes d’espera, tant de les proves complementàries com de primeres visites de consultes externes.

Marina Saavedra, membre del Comitè d’Empresa de l’Hospital Sant Jaume de Calella, ha anat un pas més enllà del manifest, on diu que l’atenció primària és la germaneta pobra del sistema sanitari: “L’atenció primària, quan va haver-hi la reforma fa més de 10 anys, la intenció era que fos l’eix vertebrador de l’assistència sanitària a la gent. I s’ha anat convertint, per manca de recursos, personal i tota mena de necessitats, ja no en la germaneta pobra, sinó que pràcticament està desnonada“.

Aquest any hi haurà una ajuda de 114 mil euros, uns diners extres per al pressupost del CAP de Calella. Diu que això serà un pedaç, que no servirà per solucionar cap de les reivindicacions que fan des del sector sanitari. Saavedra: “Això és la xocolata del lloro. La necessitat que tenen els ambulatoris és tan gran que han de prendre mesures urgents i necessàries. I amb poc pressupost no farem més que un petit pas que no servirà per tirar endavant res del que estem parlant”.

El manifest està signat, entre altres, per l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya i el Fòrum Català d’Atenció Primària.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Marina Saavedra, emesa a l’Info Migdia

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat