Setembre, el mes de les ruptures de parella?

Si fem cas a les estadístiques, les vacances d’estiu sí passen factura a les relacions de parella. Les ruptures augmenten un 10% a l’inici de la tardor i el tercer trimestre de l’any és el que concentra la majoria dels divorcis, segons les dades del Consell General del Poder Judicial. Els canvis en la rutina diària provoquen problemes de convivència o fan aflorar els que s’arrosseguen de fa temps. Són insalvables? Depèn de les ganes i la voluntat que hi posin les dues parts. Ignasi Puig Rodes, psicòleg, sexòleg i terapeuta de parella, n’ha parlat al programa Ona Maresme.

L’estiu fa aflorar les discrepàncies i les tensions acumulades durant l’any i, per això, és una època en què augmenten les ruptures de parella. Les vacances, lluny de solucionar els problemes, els acaben d’adobar. Així ho ha assegurat el psicòleg, sexòleg i terapeuta Ignasi Puig Rodes en una entrevista al programa Ona Maresme.

Les vacances poden ser el detonant, però el problema de fons acostuma a venir d’abans. És possible que la parella arrossegués altres problemàttiques que es veien frenades per la feina i el ritme frenètic que imposa la societat actual. No n’eren conscients (…) A la que baixen el ritme i poden descansar, s’adonen que davant seu no tenen una persona sinó un cúmul de problemes.

I tenen solució? Diu el terapeuta de parella que anar la consulta ja mostra una voluntat d’arreglar les coses però que les dues parts també han de comprometre’s a canviar aquell aspecte de la relació que no funciona.

Hi ha solucions, s’hi pot treballar, però sempre si hi ha ganes i voluntat de resoldre el conflicte. Sovint, però, les parelles arriben amb una situació “burn out” tan bèstia que és irremeiable.

La por al canvi és el que continua frenant molts trencaments de parella, per damunt de diferències que són insalvables. Més encara, quan són relacions molt formalitzades i estructurals, amb fills o filles al càrrec, i responsabilitats compartides.

Aquest és el diagnòstic d’Ignasi Puig Rodes, que dona un consell per evitar arribar a aquest punt de no retorn. Dedicar-se a l’altra persona. I en el cas que hi hagi convivència, evitar caure en la monotonia.

En el moment que no convisc amb una persona, tens ganes de veure-la, organitzes plans divertits.. Però en el moment que et veus cada dia, no cal prestar-hi tanta atenció. És el pla de cada dia. Hi reservem aquella part més de subsistència. Això no és dedicar-li temps de qualitat.

Podeu escoltar el programa Ona Maresme a Ràdio Calella TV, cada tarda, de dilluns a divendres, de 16 a 18h.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *