En 5 anys Catalunya redueix a la meitat l’ús de bosses de plàstic

L’any 2012 cada ciutadà gastava 330 bosses de plàstic a l’any i ara al 2016 els estudis diuen que cada català gasta al voltant de 150 bosses d’un sol ús a l’any.

L’any 2009 es va subscriure el «Pacte per la bossa»  entre l’Agència de Residus de Catalunya, els fabricants de bosses de plàstic i diferents associacions empresarials del sector de la distribució. Un dels acords va ser que els establiments cobressin les bosses de plàstic, una qüestió que es va començar a aplicar llavors i que ara ja fan molts comerços, però que no és exigible per Llei.

Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, ha comentat que cada vegada el nivell de sensibilització entre els consumidors és més gran, però encara hi ha feina a fer. “La gent ha pres consciència i ha canviat les bosses d’un sol ús pel típic cistell, un cubell, una bossa de ràfia, o anar a comprar el pa amb bossa de roba. Avui en dia la gent reflexiona més sobre l’impacte al Medi Ambient i ha fet un canvi d’hàbits importants. Ara… hem d’acabar de reblar el clau“.

La mesura de cobrar per les bosses de plàstic serà obligatòria a partir dels propers Pressupostos de la Generalitat, que serien ja els de 2016 si no fos perquè estan prorrogats. Per tant, s’espera que al 2017 entri en vigor la normativa, que afectarà sobretot al petit comerç, perquè la majoria de grans superfícies ja l’apliquen, per bé que també ho fan comerços de proximitat. Tots, això sí, de forma voluntària. Tost: “En supermercats grans i mitjans ja hem arribat a una reducció d’un 90% gairebé. El que ens ha fallat és el petit comerç, de proximitat, on la bossa de plàstic es considera com una mena de servei al client de tota la vida, i costa el canvi d’hàbits. Per això vam aprovar aquesta mesura, consensuada amb els petits i mitjans botiguers, que per llei no es puguin entregar gratuïtament. Molts d’ells, sense estar la llei en vigor, ho han aplicat de forma voluntària“.

Tost confia que l’any 2020 s’hauran reduït en un 90% les bosses que es gasten a Catalunya. Les bosses de plàstic triguen segles a degradar-se i són una de les majors fonts de contaminació que existeix avui en dia, sobretot al medi marítim.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *