Entra el vigor el toc de queda

El comissari en cap dels Mossos, el conseller d’Interior i el subdirector del Procicat han explicat els detalls del decret de confinament nocturn.

Catalunya prohibeix des d’avui mateix tots els moviments per la via pública a partir de les 22h i fins a les 6h. Segons ha informat el Procicat, tots els establiments de serveis i comerç minorista, bars i restaurants –excepte el servei d’entrega a domicili– i les activitats recreatives i esportives, a més dels espais públics, hauran de tancar a les 21h, una hora abans del confinament nocturn. Hi ha un seguit d’excepcions, entre les quals les activitats culturals, que es podran allargar fins les 22h. No es descarten noves restriccions durant la pròxima setmana davant l’augment disparat de casos de Covid al país.

Amb l’aprovació de l’estat d’alarma per part del Govern espanyol i la seva preceptiva publicació al BOE, Catalunya –una de les comunitats autònomes que l’havia reclamat per fer front a la segona onada– aplicarà des d’avui mateix el confinament nocturn entre les 22h i les 6h pel qual queden prohibits tots els moviments i la circulació per la via pública. Després d’haver demanat a la població que es limités la mobilitat i reduir les interaccions socials, la Generalitat de Catalunya fa un pas més i acorda la restricció del dret fonamental a la lliure circulació davant l’augment exponencial de casos de Covid-19. El Departament de Salut ha reportat aquest diumenge 4.820 contagis nous i 21 defuncions més. El risc de rebrot ha augmentat 75 punts i arriba als 788. La velocitat de propagació del coronavirus creix fins al 1.53.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, i el subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, han comparegut en roda de premsa aquesta tarda per donar a conèixer els detalls del decret que entra en vigor aquest diumenge 25 d’octubre a les 22h.

A més dels moviments, tots els serveis, establiments de comerç minorista, bars i restaurants, activitats esportives i recreatives hauran de tancar a les 21h perquè els treballadors i els clients puguin tornar a casa i complir amb el toc de queda. Amb tot, i segons s’ha confirmat en els darrers minuts, els serveis de restauració que fan entregues a domicili podran mantenir-se oberts fins a les 22h.

El decret contempla un seguit d’excepcions:
-Les activitats i espectacles culturals podran acabar a les 22h i els assistents i treballadors tindran temps de tornar a casa fins a les 23h. Cal aportar el justificant en cas que els cossos de seguretat el demanin, per exemple l’entrada.
-Els bars i restaurants que facin servei a domicili podran tancar a les 22h.
-Desplaçament per anar o tornar de treballar amb el corresponent certificat de l’empresa.
Raons de força major com emergències de salut o la cura de persones dependents; o l’adquisició de productes farmacèutics en cas d’urgència i a l’establiment més proper.
-Es podrà treure a passejar el gos de quatre a sis de la matinada.

CONFINAMENT NOCTURN

Les mesures del segon estat d’alarma s’afegeixen a les restriccions que ja s’aplicaven a Catalunya, com ara la limitació a 6 del nombre màxim de persones que es poden reunir en espais públics i privats, el tancament de bars i restaurants –excepte el servei per emportar i l’entrega a domicili– o centres d’estètica, establiments recreatius, locals d’oci nocturn, entre d’altres.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que aquesta primera nit, els dispositius policials que estiguin al carrer actuaran de forma pedagògica. “Els botellons que s’han fet aquests dies, avui tampoc es poden fer, tampoc sopars amb amics –ha dit Sàmper– […] Amb les mesures d’avui pretenem que amb l’experiència de la primera onada i l’experiència d’altres països siguem capaços d’encarar aquesta segona onada d’una altra manera”.

L’alcaldessa de Calella ha convocat d’urgència el comitè local de crisi per aquest dilluns al matí per fer l’anàlisi de la situació que qualifica de greu. Montserrat Candini ha cridat a seguir estrictament totes les mesures per contenir els brots de Covid.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *