ERC reclama consens en el procés iniciat per Adif per suprimir el pas a nivell

ERC de Calella ha anunciat la presentació d’una moció perquè sigui debatuda en la sessió del Ple Municipal de l’abril en relació a les mancances de seguretat i d’accessibilitat dels passos a nivell i soterrats de la ciutat. Els republicans reaccionen així a l’anunci d’Adif -avançat per Ràdio Calella TV- de l’encàrrec del projecte tècnic per suprimir el pas a nivell que hi ha entre els carrers Amadeu i Ànimes. Exposen però que no s’ha d’abordar de manera aïllada respecte la situació del pas a nivell d’entre Sant Josep i Sant Joan -per on només hi poden passar vianants- i apunten que l’única alternativa viable passa per a la remodel·lació de tots els soterranis perquè siguin plenament accessibles. En aquesta qüestió, ERC considera imprescindible que hi hagi consens polític i social a nivell municipal per entomar les negociacions que se’n puguin derivar.

I reclama que aquest consens es produeixi malgrat que en aquests últims anys Calella no hagi sigut proactiva en reivindicar un major grau de seguretat a la via del tren, en tant que és la barrera arquitectònica en l’accés a la façana marítima.

Des d’ERC de Calella, el regidor Carles Ferrer-Costa ha recordat l’històric d’anuncis sobre processos de licitació de projectes tècnics de supressió de passos a nivell -2008 i 2014, per exemple-, i apel·la ara al treball conjunt per buscar-hi solucions. I tot i que Adif es refereix únicament al pas a nivell apte per al trànsit rodat, diu que també hauria de contemplar-s’hi el que hi ha entre els carrers Sant Josep i Sant Joan, igualment amb deficiències clares en matèria de seguretat.

“Entra tot al mateix paquet. Si és una qüestió de seguretat, aquesta està en dubte en els dos casos, i el que hi ha entre Sant Josep i Sant Joan està en unes condicions d’accessibilitat nul·les. Hem de trobar unes solucions que no s’han buscat al llarg dels últims anys per part de cap dels governs que hi ha hagut a Calella”, exposa Ferrer-Costa.

El regidor republicà, que ha donat detalls de la petició que el partit recull en l’escrit de la moció, adverteix de les conseqüències que podria comportar la supressió del pas a nivell especialment per a les persones amb necessitats especials de mobilitat. En aquest sentit, advoca per l’adaptació de tots els passos soterranis. “Tècnicament sembla inviable fer passos soterrats o alçats i, per tant, només contemplem l’adaptació dels passos actuals i obrir-ne un de nou en el tros que va dels Eucaliptus i el carrer Creus, que és una zona important que podria quedar aïllada i sense accés a la façana marítima”, ha indicat el regidor republicà.

A Calella hi ha actualment cinc passos soterranis per a vianants que creuen la via del tren, dels quals dos estan plenament adaptats: el del carrer Montserrat -a l’alçada de la Piscina Municipal- i el de la Riera Capaspre.

ERC planteja obrir negociacions amb totes les administracions donada la complexitat de l’escenari que es pot obrir amb una futura supressió del pas a nivell, ara en estudi. També, i sobretot, per l’impacte en les finances municipals.

En la moció, s’aprofita per reclamar més i millor manteniment de la infraestructura i dels elements de separació que l’envolten. “Caldria establir qui ha de fer el manteniment i qui ha d’assumir els costos. Que jo recordi fa molts i molts anys que no s’ha fet cap actuació sobre aquests elements de protecció i caldria aclarir qui és el responsable de resoldre les mancances actuals”, ha apuntat Ferrer-Costa.

Adif atén la petició de Candini de participar en el procés d’estudi

El cap de l’àrea de passos a nivell d’Adif s’ha compromès amb l’alcaldessa de Calella que la ciutat podrà participar en el procés engegat amb la licitació del projecte tècnic. Una demanda que Montserrat Candini va traslladar per carta a finals de gener en fer-se públic i conèixer a través dels mitjans de comunicació que l’administradora encarregava els treballs que tenien efectes sobre el terme municipal.

Adif emplaça als responsables municipals a una trobada per estudiar els diversos condicionats davant una possible alternativa al pas a nivell. Candini ha designat com a interlocutor el tinent d’Alcaldia Jordi Sitjà.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *