ERC va votar en contra de l’increment del 17% de la factura de l’aigua i proposa alternatives

Esquerra Republicana de Calella va votar en contra de l’increment del 17% en la factura de l’aigua. El partit republicà va fer una sèrie de propostes per aconseguir reduir l’increment tarifari, produït per l’augment en el preu de l’energia, perquè no repercuteixi en excés als consumidors. També es va insistir en la necessitat d’invertir en energies renovables per tal de tenir «sobirania energètica». D’altra banda, Esquerra, amb el suport de Calella En Comú, van aconseguir que Gestaigua estudiï com fer més sostenibles els seus contractes d’obres i serveis.

La crisi energètica també repercutirà en la factura de l’aigua dels habitants de Calella. En concret, el Consell d’Administració de Gestaigua del 22 de desembre, va aprovar l’increment del 17%. Tot això és a causa de la pujada en els preus de l’energia, que ha provocat que el consell comarcal hagi augmentat en un 12% el preu de l’aigua en alta.

Des d’Esquerra Republicana, tot i entendre la necessitat d’augmentar el cost de la factura, creuen que hi ha marge de maniobra per pal·liar aquests efectes i que la pujada no sigui tan gran, així ho explica Miriam Sellés, regidora d’Esquerra.

Nosaltres no estàvem conformes amb la proposta que se’ns va presentar, en el tant per cent que es proposava d’increment, que és més d’un 17%. Llavors creiem que hi havia marge per fer un esforç per limitar aquest increment i que no s’acabés repercutint en un 17% a les tarifes. Tampoc no estàvem d’acord en la manera com es proposava que s’apliqués que bàsicament era una aplicació lineal a les tarifes.

Per contra, des del partit van fer una sèrie de propostes per poder reduir aquest tant per cent que consideren molt elevat, com actualitzar el sistema tarifari de Calella, del qual diuen està desactualitzat.

Hi ha una estructura que creiem que no està actualitzada. La proposta era que nosaltres comentàvem que s’hauria d’actualitzar el sistema tarifari de Calella perquè s’apliquessin tarifes progressives, és a dir, bonificar aquells usuaris capaços de fer més estalvis en el consum d’aigua, i compensar-ho amb aquells que fan consums més excessius.

Sellés afirma que hi ha alternatives «per limitar aquest increment», i que hi ha més opcions, com per exemple el finançament, perquè els usuaris puguin fer front a aquesta escalada de preus. Amb tot, la seva proposta no va prosperar. Des d’Esquerra Republicana també reivindiquen la necessitat d’invertir en energies renovables que ajudarien a autogestionar-se.

Hem de fer la reflexió sobre les inversions que fem pel que fa a energies sostenibles. Hem de tenir molt clar cap a on anem en aquest sentit, no hem fet la feina que tocava quan tocava i no tenim el grau de sobirania energètica com per no rebre aquestes batzegades externes de preus en un moment de crisi energètica.

Tot i l’aprovació al consell d’administració de l’empresa, de l’increment del 17% en la factura de l’aigua, aquesta no s’aplicarà si no l’aprova el ple municipal.

D’altra banda, Esquerra Republicana, juntament amb Calella en Comú, han aconseguit que en un termini de sis mesos, l’empresa que redacta els plecs i condicions de les contractacions d’obres i serveis de Gestaigua faci una proposta per tal d’implementar clàusules que millorin la sostenibilitat en les seves contractacions. D’aquesta manera, diu Sellés, a l’hora d’atorgar concessions, no es prioritzarà estrictament la part econòmica i que s’inclouran nous criteris de sostenibilitat més enllà del preu.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *