Esquerra celebra el norantè aniversari del partit a Calella

Josep Gallart va ser un dels fundadors d'Esquerra i el primer alcalde del partit (Imatge extreta del documental 80 anys d'Esquerra Calella)
Josep Gallart va ser un dels fundadors d'Esquerra i el primer alcalde del partit (Imatge extreta del documental 80 anys d'Esquerra Calella)

La consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, assistirà aquest diumenge a la celebració del norantè aniversari d’Esquerra de Calella. Serà amb un acte popular a la Plaça de l’Església (12h), amb el qual el partit vol recordar i homenatjar a totes les dones i homes que han col·laborat i s’han implicat activament amb el projecte polític republicà a la ciutat. Una història que arrenca el març del 1931 i que continua vigent i amb projecció de futur, tal com ha assegurat la regidora d’Esquerra, Pilar Rocafort, en declaracions aquest matí al programa La Ciutat.

Rocafort ha dit que la història d’Esquerra a Calella està sustentada en la de molts calellencs i calellenques que n’han format part. D’una manera directa, implicant-se en el projecte polític, o donant-hi suport i col·laborant-hi.

Tot plegat té sentit perquè hi ha molta gent que ens ha acompanyat, més enllà de la militància i els persones que han anat a llistes. Molta gent de la ciutat, amb qui esperem comptar i que se senti convidada, perquè sense ella la nostra feina i dedicació no tindria sentit. Hem tingut molta ajuda i suport durant 90 anys, en moments molt complicats també, per tant, és un acte per a tota la ciutadania.

Esquerra vol fer memòria i recordar els noms que acompanyen la història del partit des de la seva fundació, el març del 1931. Des del primer alcalde que va tenir a Calella, Josep Gallart, fins a l’últim, Josep Basart; passant per Dolors Rovira, la primera dona que va encapçalar una candidatura electoral a la ciutat i que va fer-ho amb les seves sigles.

El partit va néixer a mans d’un col·lectiu d’homes, el març del 1931, creant el Centre Català Republicà a Calella, que va ser-ne el nucli fundacional. Després va participar a Barcelona en l’acte de fundació d’ERC a nivell de país. El Cafè del Pati Blau va ser el primer local, al carrer Anselm Clavé, i Josep Gallart, que va ser fundador i escollit alcalde de Calella el mateix 1931.

Esquerra aprofitarà l’acte de celebració d’aniversari per mostrar el vídeo amb què expliquen cap a on volen projectar aquest llegat polític, mirant cap al futur que volen per a Calella. La cita és diumenge 17 d’octubre al migdia a la Plaça de l’Església. S’hi farà un vermut popular.

Homenatge a Companys en el 81 aniversari del seu afusellament

Com és tradició cada 15 d’octubre, una delegació d’Esquerra de Calella, amb representants del partit, militants i simpatitzants, han ofert un homenatge al monument de Lluís Companys, qui va ser president de la Generalitat republicana i afusellat per les tropes feixistes de Franco al fossar de Santa Eulàlia, al castell de Montjuïc.

Foto: Esquerra Calella

Foto: Esquerra Calella

Companys és l’únic president elegit democràticament a Europa que va ser assassinat pel feixisme. El 14 d’octubre del 1940 va ser condemnat a mort en un judici sumaríssim sense garanties. L’endemà, 15 d’octubre, va ser afusellat a dos quarts de set de la matinada, quan tenia 58 anys. Amb els peus descalços, i trepitjant terra catalana, l’últim que va cridar va ser “Per Catalunya!”.

Pilar Rocafort ha denunciat que l’Estat encara no ha dut a terme una actuació real de reparació dels danys del franquisme.

Continuar denunciant que després de 81 anys és un judici que no s’ha anul·lat. Ahir al Congrés es va debatre la nova Llei de Memòria Històrica que proposa el Govern. Esquerra hi ha presentat una esmena a la totalitat perquè d’entrada no declara el règim franquista com un règim il·legat. Hi ha encara moltes coses pendents i molts anys després.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat