Esquerra i Junts governaran en coalició

acord 2

Acord in extremis per evitar la repetició electoral. Tres mesos després dels comicis, Esquerra i Junts han presentat l’acord per governar en coalició, amb el suport extern de la CUP. Les sessions negociadores dels últims dies capitanejades per Pere Aragonès i Jordi Sànchez han desencallat la formació de govern entre els dos partits, quan la setmana passada es preveia del tot impossible. En la compareixença d’aquest migdia han assegurat que donen per superades les desavinences i que es tindrà un govern sòlid i determinat a avançar cap a la independència.

Les executives dels dos partits han validat l’acord aquest matí. El presidenciable, Pere Aragonès, ha destacat que “serà un govern plenament independentista que farà propostes de progrés que permetin sortir de la greu crisi” que travessa el país a causa de la Covid.

Tenim entesa i acord per posar en marxa un govern que estigui al costat de la gent. Iniciem doncs un govern basat en la confiança mútua, a lleialtat a la qual ens comprometem i ja estem construint. D’acord amb grans objectius compartits que ens han de permetre avançar cap a un país més just, pròsper, feminista, verd… Uns objectius que ens ha de permetre avançar cap a la construcció d’un país independent.

Els dos representants han exposat que amb aquest pacte s’ha recuperat la confiança, aquest és el missatge que han volgut transmetre. Sánchez ha refermat que aquest acord acomoda les dues mirades majoritàries de l’independentisme.

La voluntat de construir una estratègia que necessàriament serà plural, sòlida per continuar avançant en el camí cap a la independència. L’acord que presentem és un acord que acomoda les dues mirades de l’independentisme, i nosaltres com a Junts per Catalunya ens hi sentim reflectits.

El Govern tindrà una macroconselleria de Polítiques Digitals i crearà la de Feminismes i Igualtat

L’acord preveu una nova estructura de Govern totalment paritari i amb 14 conselleries que Esquerra i Junts es repartiran a parts igual. Seran aquestes:

 • Presidència
 • Feminisme i Igualtat
 • Educació
 • Empresa i Treball
 • Interior
 • Cultura
 • Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació
 • Salut
 • Educació
 • Polítiques digitals i Infraestructures
 • Acció Exterior i Transparència
 • Recerca i Universitat
 • Justícia
 • Drets Socials

Pere Aragonès ha anunciat que Junts tindrà la vicepresidència del Govern i que des d’Esquerra es nomenarà la persona que farà de portaveu.

Serà un govern de 14 departaments, un govern que volem que sigui 100% paritari amb 7 conselleries per Esquerra i 7 per Junts. En els dies vinents nomenarem els noms i la vicepresidència recaurà en Junts.

El primer maresmenc a la presidència de la Generalitat de Catalunya

L’acord certifica la candidatura de Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat, comptant amb els suports dels diputats d’Esquerra i Junts, a més de la CUP, fora del Govern. Els tres partits sumen 74 escons i donarien 6 vots més dels que són necessaris per a la investidura. Calen un mínim de 68 vots dels 135 escons que hi ha al Parlament de Catalunya.

La data límit per escollir la presidència serà el dimecres 26 de maig. La presidenta del Parlament és qui té la potestat per convocar la sessió d’investidura.

En cas de prosperar, Pere Aragonès es convertirà en el 132è President de la Generalitat de Catalunya.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *