Esquerra pregunta al Govern Municipal sobre la creació d’un espai per al dol perinatal

Espai dedicat al dol perinatal a Tordera.

A principis d’estiu, el Ple de l’Ajuntament de Calella va aprovar tirar endavant la creació d’un espai per al dol gestacional i neonatal al cementiri municipal perquè les famílies puguin fer front aquesta pèrdua tan crua. Va ser una iniciativa d’Esquerra Republicana a la qual es van sumar tots els partits de l’arc plenari. L’espai encara no s’ha creat i en la darrera sessió plenària Esquerra va demanar a l’executiu local com estaven els tràmits i si ja treballaven en la seva creació.

La regidora Míriam Sellés és qui va formular la petició per demanar més informació sobre aquesta qüestió al Govern Municipal.

Des d’Esquerra voldríem saber si s’està treballant la moció aprovada el passat mes de juny sobre el dol perinatal.

El plenari es va comprometre el passat juny a habilitar un espai físic al cementiri Pins de la Creu dedicat a les pèrdues durant l’embaràs o després del part. La moció la va impulsar justament Esquerra per reconèixer el dol gestacional i neonatal i trencar amb els tabús i el silenci que l’han acompanyat. Totes les forces van donar suport. També es van posar d’acord per treballar amb un nou protocol que permetés a les famílies donar-los sepultura en un espai. El passat 15 d’octubre va ser el Dia Mundial de la mort gestacional i neonatal, i la moció també contemplava realitzar una cerimònia anual en record d’aquests infants en aquesta data. Fonts d’Esquerra asseguren que encara no han obtingut resposta a la pregunta formulada en el darrer Ple Municipal del 20 d’octubre.

Cada any a l’estat espanyol 2.500 nadons moren durant la gestació o durant el primer mes de vida per problemes durant l’embaràs o en néixer. A aquesta xifra cal sumar-hi les pèrdues per avortaments involuntaris al primer trimestre. Per fer front aquesta pèrdua, els experts asseguren que és molt positiu habilitar espais en cementiris perquè les famílies puguin superar el trauma que suposa un embaràs que no ha arribat a bon terme. Ho explicava en declaracions a Ràdio Calella TV la psicòloga clínica de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Araceli Teixidó.

Em sembla importantíssim la mesura que s’ha pres perquè és cert que cal un lloc on dipositar el cos sense vida. El tractament del cadàver és molt important pel començament del dol. És el primer moment en què es produeix una separació efectiva i és quan es comença a produir el buit que suposa la pèrdua.

La Comissió d’Atenció al Dol de la Corporació compta amb protocols que abracen les diverses necessitats que poden tenir pares i mares davant la pèrdua. Des d’un acompanyament puntual fins a un servei d’atenció psicològica prescrita pels professionals de la primària.

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *