Esquerra recorda la figura del president Companys en el 80 aniversari del seu afusellament

Foto: Tino Valduvieco
Foto: Tino Valduvieco

Ofrena floral i parlament al mirador del president Lluís Companys, avui que es compleixen 80 anys del seu afusellament. S’ha complert amb l’acte de commemoració i record que fa la secció local d’Esquerra a qui és l’únic president europeu escollit democràticament executat pel feixisme. A Companys el va detenir la Gestapo a França i se’l va entregar a les autoritats espanyoles, que el va condemnar a mort després d’un consell de guerra sumaríssim sense garanties. Un crim que encara no ha estat reparat.

A les set del matí, la mateixa hora en què els fusells van disparar contra Companys al Castell de Montjuïc, el 15 d’octubre del 1940; s’ha fet l’acte de commemoració al 123è president de la Generalitat de Catalunya. Lluís Companys va ser assassinat pel franquisme però el seu compromís polític amb la república i el país el va mantenir fins als instants finals de la seva vida. Les seves últimes paraules van ser “Per Catalunya!”.

80 anys després la seva sentència de mort no ha estat anul·lada ni tampoc l’Estat espanyol ha demanat perdó. I això és el que s’ha reivindicat aquest matí a Calella, al mirador Lluís Companys, on la secció local d’Esquerra ha fet la tradicional ofrena floral. El manifest que ha llegit el portaveu del grup municipal, Xavier Ponsdomènech, exposa que la trajectòria personal del president l’ha convertit en “un símbol, un personatge de referència que va lluitar sempre pels valors republicans d’igualtat, fraternitat i llibertat. En definitiva, un home compromès amb la gent, compromès amb el seu país”.

En els últims dies, Esquerra de Calella ha compartit a les xarxes fragments de poemes dedicats al president Companys escrits per Josep Carner, Maria Àngels Anglada, Pere Quart, Antoni Rovira i Ventura Gassol.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat