Estimem Calella projecta un model mixt de neteja amb l’horitzó del 2030

El projecte Calella 2030 de la candidatura Estimem Calella planteja un model mixt de la neteja de la ciutat segons el qual la neteja viària s’assumeixi directament per l’Ajuntament però es torni a externalitzar la recollida de la brossa. És a dir, que se n’encarregui una empresa del sector privat. Ara mateix, els dos serveis estan gestionats per Urbaser, que en té la concessió fins l’any 2027 i, a priori, durant tot el pròxim mandat municipal. En aquest sentit, l’alcaldable Enric Gómez ha explicat que el seu compromís amb la ciutadania passa per assentar les bases de la nova fórmula de gestió que defensen i, en el mentrestant, ser exigents amb l’empresa, a la que una auditoria pendent d’aplicació ha atribuït una quarantena d’incompliments contractuals.

Estimem Calella afirma que “Calella té un problema seriós amb la neteja”, un servei que actualment es presta de forma externalitzada per mitjà de la concessió a Urbaser i que finalitza l’any 2027. Això abraça tot el pròxim mandat municipal i, per tant, condiciona les polítiques que vulgui implantar el Govern que surti de les urnes del pròxim 28 de maig, que podria jugar la carta de rescindir el contracte basant-se en els incompliments que s’assenyalen en l’auditoria que es va presentar el setembre del 2021, encara pendent d’aplicació.

La candidatura d’Enric Gómez ha donat a conèixer la seva proposta per resoldre-ho, en la qual diferencia la neteja viària i la recollida de la brossa. Per a la neteja viària, defensa la municipalització del servei i que l’Ajuntament tingui un control directe de la intervenció que es fa en carrers, parcs i jardins; recuperant els escombriares de carrer amb eines modernes.

En el cas de la recollida de la brossa, Estimem Calella creu que econòmicament és “inassumible” replicar el model de gestió 100% pública i, per tant, apostarien per mantenir externalitzat el servei quan caduqui la concessió actual.

Aquest és el model mixt de gestió amb el qual es comprometen per al pròxim mandat.

L’equip que estigui al pròxim Govern Municipal ha de definir com serà la gestió de la neteja a partir del 2027. Estimem Calella no pensem en un sol mandat municipal sinó que tenim treballat el projecte Calella 2030 que marca la nostra estratègia a curt, mitjà i llarg termini, i en aquest àmbit, planifiquem com volem que sigui el servei del futur.

Estimem Calella detalla que la seva proposta d’externalització de la recollida de la brossa s’articula en base als Objectius de Desenvolupament Sostenible que ha fixat l’ONU per al 2030, que suposaria un repte important de reciclatge per a Calella, que ara només selecciona el 40% dels residus que es generen. A més, que s’hauria de començar a implantar el porta a porta en algunes zones, sense especificar.

La candidatura electoral que encapçala Enric Gómez ressalta que el seu compromís per la neteja haurà de ser compartit i assumit per tota la població i sectors econòmics per assolit l’èxit. “Permetria reduir la quantitat de residus i, en conseqüència, tenir una ciutat més neta, més saludable i més sostenible”, s’indica en la seva pàgina web.

La proposta també vol resoldre la gestió del mentrestant, on Gómez afirma hi ha hagut mancances importants per part del Govern Municipal a qui retreu que no ha fet una bona supervisió de la contracta a Urbaser.

Sincerament, [la fiscalització] crec que no s’ha fet bé. Perquè sinó, s’haguéssin requerit alguns punts que hi ha a la contracta; crec que tampoc s’han fet bé les auditories ni els informes pertinents; i crec que la licitació ja va sortir nefasta, per exemple, establint una durada de 12 anys. A nivell d’amortització, tenim uns camions que estan per llençar. S’hauria d’haver amortitzat fa temps.

Estimem Calella es compromet fins el 2027 a ser “exigent” i a “no escatimar esforços” per fer un seguiment i control exhaustiu de la tasca de neteja per part de l’empresa Urbaser.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *