Festival artístic a benefici del programa d’atenció a domicili per a malalts en l’etapa de final de vida

Imatge d'arxiu

Escoles de dansa, música i teatre solidari de Calella i Pineda de Mar pujaran a l’escenari de la Sala Mozart, aquest diumenge a la tarda, per aconseguir recaptar fons pel Servei de suport immediat a domicili (SSID) que duu a terme l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital. És un programa d’atenció sociosanitària que complementa i es coordina amb l’equip de PADES de l’hospital per a malalts que es troben en situació de final de vida. El president de l’entitat ha fet balanç del servei que es va posar en marxa l’any 2012 i que ha prestat servei a unes 500 persones.

Josep Puig, president de l’AVAH, ha explicat que el SSIAD consisteix en el suport d’un cuidador a domicili, sense cost per a les famílies, que s’activa a partir del PADES quan l’atenció no es pot cobrir per d’altres tipus de recursos que existeixen des de l’àmbit públic.

Actuem a partir de la demanda del PADES: enviem una persona a casa perquè el PADES (metge i infermera) fan les coses sanitàries, però la persona que està en procés de final de vida a casa, també necessita atencions d’higiene, de cures o atencions posturals; o anem a comprar-los els medicaments. Fem tota una sèrie de tasques para-sanitàries i socials que no ha de fer el metge. Això ajuda a les famílies que es troben en aquestes circumstàncies difícils.

Aquest servei té una durada màxima de 30 dies. Té un cost anual d’aproximadament 40.000 euros, que finança majoritàriament l’AVAH, amb aportacions d’Oncolliga Calella i la Fundació Miquel Valls.

Des que es va posar en marxa, l’any 2012, s’han atès prop de 500 malalts, gran part d’ells afectats de càncer.

D’aquests, 363 eren oncològics, 108 malalts no oncològics, i 16 d’ELA, que n’hi continuen havent i són gent que necessita més temps d’atencions (…) Des de mitjans del 2012 al setembre, hem atès cap a 500 persones. Hem fet 6.077 serveis, la qual cosa significa 7.31 hores d’estar per les cases.

En l’actualitat s’ha aconseguit doblar en hores l’atenció als malalts, però l’objectiu, i per això s’organitzen activitats solidàries com el festival artístic de diumenge, és poder cobrir tota la demanda.

Ens hem d’anar movent segons els recursos que tenim. Vam començar amb 20 hores i estem a les 40 hores, l’hem doblat. Potser no tots els casos, a vegades no cal actuar en el 100% dels casos; però amb els més necessitats, si arribem a les 50-60 hores els cobrirem tots.

El Festival Artístic Solidari de l’AVAH comptarà amb la col·laboració, dalt l’escenari, de l’Associació de Teatre Solidari de Calella, l’Escola de Dansa La Fàbrica, Escola de Música Can Llobet, Estudi de Dansa Mercè Panosa, Estudi de Guitarra Ester Feran i Teatre Solidari de Pineda. Les entrades es poden comprar de forma anticipada a Regals Marina i la llibreria La Llopa, una hora abans de l’espectacle a taquilla de la Sala Mozart. El preu són 8 euros.

Signatura del conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Pineda de Mar

L’Ajuntament de Pineda de Mar col·laborarà econòmicament amb l’AVAH amb una aportació anual de 5.000 euros. Així s’estableix en el conveni signat recentment entre l’entitat i el consistori, que Josep Puig valora molt positivament en tant que representa un compromís permanent amb els diferents projectes que duen a terme.

Finalment hem aconseguit sortir de la línia de subvenció per tenir una partida anual. Ho tenim amb Calella i Sant Pol. Import de 5.000 euros anuals.

El president de l’AVAH ha recordat que la principal despesa de l’entitat són els sous dels professionals sobre quals recau el pes dels projectes que es desenvolupen, amb l’ajuda de voluntaris.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *