Foto-Film prepara un curtmetratge per celebrar els 30 anys del Trofeu Torretes

Rodatge del curtmetratge "Roger de Can Bou, baró de Calella", l'any 2014

El Trofeu Torretes de Curtmetratges es va instaurar l’any 1994 per reconèixer produccions de cinema amateur de la mà de Foto-Film Calella i Calella Televisió, amb la col·laboració del grup juvenil La Màscara. Falten pocs mesos perquè el certamen compleixi 30 anys i l’entitat fotogràfica – que ara l’organitza en solitari – no vol que l’efemèride passi per alt. Han pensat que la millor manera de celebrar-ho és tornant a agafar llapis i paper, escriure un guió i preparar la producció artística i tècnic aper cridar la paraula amb que comença la màgia del setè art: “Acció!”. Confirmat, Foto-Film Calella rodarà un nou curt de temàtica històrica, de gènere bèl·lic i romàntic, que s’ha titulat de forma provisional “Towers” (torres, en català). Es mou entre la ficció i la realitat. I poc més se’n sap.

Josep Maria Colomer, de la secció de cinema de Foto-Film Calella, n’ha avançat els pocs detalls en declaracions a Ràdio Calella TV.

És una història relacionada amb unes fotografies de finals de la Guerra Civil, on hi surten soldats de la República fent guàrdia al Far de Calella. Homes que baixaven al poble i es relacionaven amb la gent d’aquí. Ens hi hem agafat per crear una altra història, que arrenca l’any 1938, i fa diversos salts temporals al 1994 i a l’actualitat, quan celebrem el trentè aniversari.

L’equip de Foto-Film Calella confirma la seva producció pròpia número 35, però serà el primer curt des del 2014, quan van estrenar Roger de Can Bou, baró de Calella, amb guió i realització de Josep Maria Colomer i Mir, que es va estrenar coincidint amb el Festimatge del 2015.

Towers adopta aquest títol provisional en amglès per la procedència del soldat que protagonitza la història, compartit amb una jove calellenca. Poc més se’n sap de l’equip artístic que hi participarà, que aquests dies ja està posat en la recerca de localitzacions, vestuari, etc. Foto-Film Calella explica però que necessitarà molta col·laboració – d’entitats locals i de persones – per tirar endavant aquest projecte.

Sempre que iniciem un projecte així demanem suport a totes les entiats de Calella. Amb Joventut Artística ja hi hem tingut contacte pel tema de vestuari i elenc; també demanarem la col·laboració de Ràdio Calella TV a l’hora de fer la postproducció. També necessitarem gent que faci de “poble” per omplir l’Orfeó per a una de les escenes de la història.

A mesura que es vagi concretant el projecte, des de Foto-Film Calella es faran crides perquè totes les veïnes i veïns s’animin a participar del curtmetratge.

L’estrena està prevista amb motiu del 30è aniversari del premi Trofeu Torretes, l’any 2024. Un guardó que es va instaurar per l’amor de l’entiat a l’activitat cinematogràfica i donar un espai de visibiliat i reconeixement a les produccions amateurs. Hi han passat autors que ara omplen sales de cinema i rebin premis internacionals, com l’Oscar de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts Cinematogràfiques nordamericana. I alguns autòctons, com el pidenenc Juan Antonio Bayona, que l’any 1996 va recollir el ‘Torretes’ pel film Crédula o el calellenc Marc Martínez Jordán, que opta a l’estatueta del 2024 per Mystic Tiger.

El certamen calellenc s’ha guanyat a pols i amb esforç el nom que té a nivell internacional. Mostra d’això, la participació en l’última edició: 669 pel·lícules d’arreu del món. Colomer subratlla que el nom del Trofeu Torretes té ara prestigi internacional.

Els curtmetratges són el primer projecte que duen a terme la gent que surt d’estudiar, i nosaltres els donem rellevància (…) Des de finals dels anys 60 del segle passat que organitzem festival, tenim experiència, i el Trofeu Torretes, sense que li donem molta importància perquè l’organitzem gent d’aquí, ens ha portat a ser referents.

El Trofeu Torretes de Curmetratges es va instaurar l’any 1994 de la mà de Calella Televisió. Del 1999 al 2005 conjuntament amb la Trobada Internacional de Cinema 9,5, es forma el “Festival d’Imatges en Moviment”, i a partir de l’any 2006, queda inclòs dintre les activitats del FESTIMATGE, el festival de la imatge de Calella, que aplega Fotografia, Curtmetratges i Cinema 9,5.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *