Francesc Clarà (Amics del Parc Dalmau):’’Les pluges han anat de conya’’

La pluja del cap de setmana ha estat molt benvinguda pels Amics del Parc Dalmau que des de fa anys i de manera altruista, cuiden del principal pulmó verd de la nostra ciutat. El context de sequera en què ens trobem immersos ha complicat i molt el regadiu del parc, que ocupa una superfície de 75.057 metres quadrats. Recordem que Calella és una de les 224 poblacions catalanes afectades per les mesures del decret d’excepcionalitat per la situació de sequera que afecta Catalunya, a on es limiten els consums d’aigua per a usos industrials i ramaders, també per a usos lúdics, amb l’objectiu de garantir l’aigua de beure.

El president d’Amics del Parc Dalmau, Francesc Clarà, ha celebrat amb eufòria les pluges d’aquest cap de setmana i ha explicat com s’ho estan fent aquest estiu per poder regar.

Han anat de conya! Aquest estiu lògicament no hem pogut regar amb manega i ho hem fet amb garrafes. Omplint garrafes a la font del gos i els arbres més petits i els arbustos que havíem plantat, marfulls, arboços, romanís, anant regant el que podíem, però no hem pogut regar res. Sort de les pluges de maig i de juny que d’alguna manera han salvat el parc perquè tal com pintava el mes d’abril, que feia una calor bestial, jo pensava, si no plou en tot l’estiu desapareixerà, no el Parc Dalmau, el Montnegre i el Montseny.

La falta de pluges i les altes temperatures han agreujat una sequera que ja ve de temps, i que és la causant de la mort d’alguns pins centenaris del parc.

La sequera ve acumulada. Un pi no es mor perquè durant un any plogui poc. És acumulada d’uns quants anys. Hi ha un moment que entren en col·lapse. Tu veus un pi que està tocat, però encara el veus verd, i es mor de cop. En tres dies entra en col·lapse i queda totalment marró. El 2019 va ser molt bo, però els dos darrers anys han sigut difícils. Malgrat tot el Parc Dalmau està força bé. L’any passat vam regar força la part forestal. Ara estic al mirador de la pedrera del parc i ja veig que hi ha dos o tres pins morts. Això és fotut.

Les pluges que aquest cap de setmana han escombrat el Maresme han estat un bàlsam, però és necessari que aquesta aigua no ens desviï la mirada i ens allunyi de les mesures que tots i cadascun de nosaltres hem d’aplicar per no malgastar ni una gota d’aigua. La situació de sequera que patim és greu estructuralment. Cal insistir-hi una vegada i una altra.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *