Guix (president CSMS) sobre l’ampliació del Sant Jaume: “És un compromís ferm”

El president de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha esvaït els dubtes que hi poguéssin haver sobre quines garanties es tenen que s’executarà l’ampliació de l’hospital Sant Jaume. Per ser un anunci de l’actual Govern de la Generalitat (JxC i ERC) fet a poc més de dos mesos per unes eleccions al Parlament de Catalunya que podrien comportar un canvi a Palau. Joan Guix ha assegurat que el projecte es troba en “fase de seguretat”, que hi ha documents signats i una partida pressupostària assignada, i que el compromís, passi el que passi el 14 de febrer, l’heredarà el futur executiu català.

En una entrevista al programa La Ciutat, el president de la Corporació de Salut del Maresme ha qualificat com una gran notícia l’anunci d’ampliació del centre amb 15.000 metres quadrats, que s’afegiran als 22.000 metres quadrats de l’actual construcció. Ha exposat que, en el pitjor dels escenaris, només podria haver-hi un retard en el calendari d’execució, previst en 5 anys.

És un compromís del Govern de la Generalitat, i aquests s’hereden. Sempre poden passar coses i podrien anar relacionades, en el pitjor dels casos, amb algun retard. Però, en principi, va a missa, com diu vostè (…) Els que vam tenir l’honor de treballar-hi durant els anys 70, tenim interès i il·lusió en recuperar el llustre que tenia en aquells moments.

Joan Guix ha explicat que la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha participat en el procés de negociació sobre el projecte, que ara s’haurà de concretar amb plans funcionals que determinaran, per exemple, la distribució dels espais. En aquest sentit, ha recalcat que el resultat de la inversió de 36 milions d’euros serà un nou edifici i una remodelació integral del servei.

És una ampliació molt important. Ens permetrà créixer en tots els sentits: llits d’aguts, de sociosanitari, tindrem una nova unitat de crítics, es milloren les urgències, les consultes externes, l’hospital de dia, els quiròfans més que es doblen, hi haurà un quiròfan per urgències i un altre per obstetrícia. No és un edifici nou sinó la remodelació de tot l’hospital. Quan hagin passat els 5 anys, a la pràctica tindrem un hospital nou.

El projecte del nou Sant Jaume ha començat a caminar amb la signatura del conveni i pròximament l’inici de les obres de construcció de l’aparcament darrera Can Saleta, a càrrec de l’Ajuntament de Calella. Mentrestant s’anirà avançant en els tràmits burocràtics perquè, d’aquí a dos anys i escaig, comencin els treballs, pròpiament a l’hospital. Aquest temps, segons Joan Guix, s’aprofitarà per repensar el model que ha d’adoptar la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. És a dir, si els hospitals de Calella i Blanes funcionen o no com un de sol.

L’hospital de Calella ha de ser molt proper a la comunitat i molt lligat al territori, però també hem de reflexionar sobre el model de la Corporació. Hem de funcionar com un sol hospital o dos de separats? Això ho hem de decidir juntament amb el Servei Català de la Salut perquè estem integrats a la Regió Sanitària de Girona.

L’anàlisi sobre el futur hospital inclourà també –en una tercera fase, ha dit Guix– escoltar i atendre les demandes de la plantilla quant a millora de les condicions laborals.

“Està tot a punt per començar a vacunar”

El vaccí desenvolupat per la farmacèutica Pfizer serà la primera en arribar a Catalunya per començar a immunitzar la població. I després la de Moderna, sempre i quan ho autoritzi l’Agència Europea del Medicament, es calcula que de forma imminent. Llavors començarà la distribució de les vacunes perquè s’administrin en base al pla presentat pel Govern català, primer als col·lectius amb més risc.

El president de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que va ser el màxim responsable de Salut Pública durant l’aparició de la Covid-19 i la primera onada, ha assegurat que el sistema sanitari està preparat per afrontar-ho.

Està tot a punt per començar a vacunar. Les dates exactes no les podem dir, però serà després de Nadal i a l’entorn del nou any. Això formarà part d’una planificació global a nivell de tot Catalunya i les primeres no seran generalitzades sinó que aniran dirigides a gent de residències i personal sanitari que estigui en risc.

Salut preveu vacunar unes 450.000 persones durant el primer trimestre del 2021.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *