“Hem d’arribar a la gent que pot tenir el VIH i ho desconegui”

Un 25% de les persones que estan infectades pel VIH ho desconeixen, i aquest és el principal entrebanc per frenar l’avenç de la Sida, una malaltia que afecta 34.000 persones a Catalunya. Aquesta és una de les dades que s’han donat a conèixer avui 1 de desembre, Dia Mundial Contra la Sida, que aquest 2016 incideix en la importància de la prevenció de conductes de risc que en puguin provocar el contagi. El doctor Josep Maria Llibre, de la Unitat VIH/Sida de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV que avui dia segueix molt vigent l’objectiu 90-90-90 de l’ONU Sida –arribar a diagnosticar i tractar el 90% de les persones infectades, i que vegin reduït en un 90% la càrrega viral–.

Aixequem les mans per la prevenció del VIH és l’eslògan de la campanya 2016 del Dia Mundial Contra la Sida que se celebra avui 1 de desembre. Fer ús del preservatiu en conductes que poden ser de risc, prevenir-les en tot cas, augmentar la informació que està a l’abast de la població, incidir en la importància de la detecció precoç i complir amb el tractament terapèutic prescrit. És el síntesi el missatge que es reforça en la jornada d’avui, en la qual s’aprofita també per recordar que la Sida és una malaltia que arriba a cronificar-se si es detecta a temps, i que els infectats poden dur una vida completament normal.

Des de la Unitat VIH/Sida de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, el doctor Josep Maria Llibre insisteix en que el diagnòstic precoç és bàsic per controlar i frenar l’epidèmia. “Ens falta arribar a la gent que pot tenir la infecció i ho desconeix. Aquí hem de fer campanyes actives d’anar a buscar-los perquè si esperen que vinguin a l’ambulatori, arriben tard i això perjudica la salut i augmenta el risc que el puguin contagiar a altres persones”, ha exposat.

És una malaltia de transmissió sexual que es dóna principalment entre el col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes. Els avenços mèdics en els últims anys han permès desenvolupar fàrmacs, els anomenats retrovirals, que redueixen la càrrega del virus i possibles contagis. Són tractaments que també s’han anat perfeccionant per minimitzar-ne els efectes secundaris. “La majoria de tractaments que es donen en diagnosticats que no han patit gaires complicacions és d’una pastilla al dia i molt ben tolerada; hem arribat a simplificar-ho molt. Es busca aconseguir tractaments que es puguin donar de forma més espaiada, un cop a la setmana o al mes”, ha afegit Llibre.

Però els objectius de futur, i sobre els quals la comunitat científica i mèdica internacional també hi està treballant, són d’una banda aconseguir la fórmula curar la Sida i, de l’altra, trobar-ne la vacuna. La investigació sobre això la lidera a Catalunya i a Espanya el doctor Bonaventura Clotet, director de l’institut IrsiCaixa i cap de la Unitat VIH/Sida del Germans Trias i Pujol de Badalona.

“Hi ha un cos molt important a través de consorcis mundials per trobar un tractament que aconsegueixi eradicar la malaltia per la gent infectada i no necessitar més medicació, i l’altra línia és desenvolupar una vacuna preventiva que es pugui donar a tota la població, com fem amb l’Hepatitis B o qualsevol altra malaltia causada per un virus”, ha assegurat.

Coincidint amb el Dia Mundial Contra la Sida, avui s’ha donat a conèixer la posada en marxa d’un dels assajos clínics més importants fets fins ara quant al desenvolupament d’una vacuna eficaç contra el VIH. L’estan fent a Sud-àfrica.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *