Esquerra vol l’acord amb Junts: “La transformació es pot fer dins del govern”

Demà dimecres es reprendran les negociacions entre Junts i Esquerra, que ens els últims dies han mantingut contactes – pocs – per explorar la possibilitat de formar un govern estable que tindria majoria absoluta a l’Ajuntament de Calella. Junts, la força guanyadora amb 6 regidors, sumaria els 3 que han obtingut els republicans, que n’han perdut 1 dels que ha tingut en l’últim mandat. Tot i que les informacions a apunten a què l’acord amb els socialistes podria estar a punt de resoldre’s; el líder d’Esquerra, Xavier Ponsdomènech, ha comparegut aquest matí en roda de premsa a la seu del partit per explicar que la seva prioritat és l’acord amb els juntaires de Marc Buch, que així els ho han fet saber i que la seva percepció – per com va anar la trobada de la setmana passada i la trucada mantinguda divendres – és que a l’altra banda també s’hi posen bé. A diferència del que va succeïr ara fa quatre anys, llavors amb el PDeCAT de Montserrat Candini, que els va deixar a l’oposició perquè va optar pel PSC encapçalat per Josep Torres. Els republicans descarten l’alternativa que planteja Estimem Calella d’un govern a quatre que inclouria els dos regidors d’Enric Gómez, els 3 dels republicans i els 3 dels socialistes, i el representant de Calella en Comú Podem. Per cert, Ponsdomènech que ha retret a Gómez que reivindiqui el canvi: “Ha representat un partit fent ús dels drets electorals del PDeCAT i té gent a la llista que en són membres”.

Esquerra enfila la segona setmana de negociacions per formar govern amb la clara – i única – intenció d’arribar a un acord amb els juntaires de Marc Buch, amb qui s’ha reunit en una ocasió – dimecres passat a la seu dels republicans del carrer Sant Josep – i ha mantingut altres contactes telefònics. Li ofereix els seus tres regidors, que sumats als 9 que ha obtingut Junts, donaria estabilitat i solidesa a l’acció de govern encapçalat pel partit guanyador de les municipals a Calella.

Xavier Ponsdomènech, que ha liderat l’oposició en els últims quatre anys, ha explicat en roda de premsa que la trobada de la setmana passada va servir per aprofundir en termes programàtics – on assegura tenen moltes coincidències – o d’organització de l’Ajuntament; i que els republicans van posar la condició de realitzar d’una auditoria interna “per fer net dels últims anys” i avançar a nivell de transparència. Amb això, els republicans afirmen que es compliria la seva proclama de portar el canvi a Calella.

Quant a programa, regidories, exercici de transparència amb una auditoria interna… Els permetria fer un pas endavant, deslligar-se del que ha representat el seu partit. Tenen l’oportunitat que els ofereix Esquerra Republicana per fer el canvi des de dins (…) Creiem que podem aportar molt més des de dins que a l’oposició.

Tot i que les informacions apunten a què Junts podria estar a punt de tancar l’acord amb el PSC – del qual també en resultaria un govern amb majoria dins de l’Ajuntament de Calella –, Ponsdomènech afirma que l’opció d’un govern de forces sobiranistes té possibilitats d’arribar a bon port. Així, almenys, li ho va transmetre Marc Buch. Ho ha explicat aquest matí.

Vam estar una bona estona parlant en termes de confiança. El mateix Marc Buch va dir-nos que havia fet el pas de venir aquí era per escoltar-nos i mirar d’arribar a una entesa. Per tant, ens l’hem de creure.

Esquerra farà força per ser la clau de la transformació dins el govern del pròxim mandat municipal, i imposar-se a la continuïtat que – segons assegura – suposaria renovar el pacte amb els socialistes de Cindy Rando.

Hem de ser conscients que la continuïtat està damunt la taula, que així ho estan manifestant en tertúlies i al carrer. Volen normalitzar que s’entenen, que porten 8 anys treballant, però nosaltres ens hi hem de posar en contra.

Per Esquerra, l’alternativa d’un pacte alternatiu que impliqui quatre partits polítics per tal d’impedir a Junts arribar al Govern queda relegat a un molt llunyà segon pla. La proposta la defensa Estimem Calella, que ahir va fer una roda de premsa per mostrar-se públicament com a facilitador d’un govern del canvi encapçalat per republicans i socialistes. Un posicionament que avui ha criticat Ponsdomènech, amb aquestes paraules dirigides a Enric Gómez:

Dir-li al senyor Gómez que ha representat un partit fent ús dels drets electorals del PDeCAT, amb gent a la llista del PDeCAT com a regidors i persones afins. És una incoherència que es demani el canvi des d’un partit que ha representat unes sigles, de manera oculta o no.

Esquerra ha deixat clar que o bé dona utilitzat als seus vots i passa a formar el govern del canvi amb Junts o es quedarà quatre anys més a l’oposició, però amb un canvi respecte la línia que ha seguit en l’últim mandat municipal. “No hem sabut visualitzar la feina feta”, ha reconegut Ponsdomènech, qui a diferència de l’endemà de les municipals, quan va deixar en l’aire la possibilitat de tornar a optar a l’alcaldia de Calella, avui s’ha mostrat amb ganes i energia, comptant amb el suport del partit.,

Em vaig posar a disposició del partit des del mateix diumenge i tinc les mateixes ganes de quan em vaig posar a fer política de servei a la ciutadania, l’any 2019 (…) Autocrítica i període de reflexió, però que no dubti ningú que estem amb les mateixes energies, malgrat el cop ha estat bastant dur.

Esquerra va rebre 1.149 vots (16,55%) a les passades eleccions del 28M, que li han donat 3 regidors a l’Ajuntament de Calella, un menys que en l’últim mandat municipal. El partit ha perdut suports a nivell local, però també comarcal i català, respecte ara fa quatre anys.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *