Joan Guix: “Sempre m’he sentit en deute amb Calella perquè la ciutat m’ha donat molt ”

Nascut a Barcelona i establert novament a Calella, el doctor Joan Guix, una de les cares més visibles de la gestió de la pandèmia de la Covid durant la primera onada, s’encarregarà de pronunciar el pregó de la Festa Major de la Minerva. Una proposta que va rebre directament de l’alcaldessa, Montserrat Candini, farà tres setmanes i que va acceptar sense pensar-s’ho. “Ella sabia perfectament que no podia dir-li que no”, ha dit Guix en declaracions a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV.

Sense desvetllar-ne els detalls, sí ha avançat quin és el principal missatge que vol que traspuï del pregó que ja té escrit però continua fent-li retocs, a poc més de 24 hores per pronunciar-lo des de la plaça de l’Ajuntament.

L’eix del pregó és el retrobament amb la ciutat. He estat 26 anys vivint fora, ara he tornat cap aquí. Aquest serà el missatge essencial.

Per segon any consecutiu, la pandèmia de la Covid planarà sobre el pregó de la Festa Major de la Minerva. El del 2020 es va fer de forma virtual amb els anomenats “treballadors de primera línia” com a protagonistes. Aquest cop serà un professional de llarga trajectòria, part d’ella vinculada a l’Hospital Sant Jaume, i qui va ser una de les cares visibles de la gestió de la primera onada com a secretari de Salut Pública del Departament de Salut la Generalitat de Catalunya. Va deixar el càrrec el juny del 2020 per problemes de salut. Van ser quatre mesos que recorda amb aquestes paraules:

La recordo enormement esgotadora, alguns ho vam pagar amb la salut, amb moltes incerteses i carència de seguretat i molta sensació d’impotència. Això és el que em va tocar viure durant la primera onada i fins que vaig plegar, quan van començar a baixar els indicadors.

El doctor Guix troba necessari i encertat el reconeixement als professionals sanitaris, també ara quan la pandèmia va de baixada: “Hi ha usuaris que no entenen que no hi ha prou capacitat de resposta. N’hi ha que no entén que són els mateixos professionals els que ens van treure les castanyes del foc en les fases més agudes de la pandèmia, i ara estan molt cansats”.

En l’entrevista a l’Info Migdia, el doctor Guix també ha parlat d’un dels projectes més importants del futur immediat de Calella: l’ampliació i reforma de l’Hospital Sant Jaume, pel qual Salut hi preveu invertir 36 milions d’euros. Ha dit que el compromís és ferm i està per escrit i que s’estan complint els terminis.

Ho tirarem endavant. Hi ha compromisos ferms, hem parlat amb el conseller de Salut actual amb la directora del CatSalut i comparteixen i donen suport al projecte. Però no serà un camí fàcil, serà de pujada i amb pedres (…) Sobre els terminis, ara estem en fase burocràtica, de documentació prèvia, però fets palpables estem lluny. Ara bé, els terminis es compleixen; potser un retard d’un mes, que seria lògic pel canvi de Govern.

El doctor Guix ha finalitzat l’entrevista desitjant una feliç Festa Major de la Minerva a tots els calellencs i calellenques, confiant que seguiran els actes amb seny i tot recordant que encara estem en pandèmia i hi podria haver un repunt de casos.

A continuació pots recuperar íntegrament l’entrevista al pregoner de la Festa Major de la Minerva 2021, Joan Guix:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.