Un alumne de l’Escola Pia impulsa un projecte per construir un refugi marí al litoral calellenc

Un alumne de 12 anys de l’Escola Pia ha iniciat un projecte per regenerar espècies marines al litoral calellenc. Ho vol fer a partir de la creació d’uns refugis marins instal·lats prop de la costa que permetin recuperar poblacions com el calamar, pops, rajades i tot mena d’espècies autòctones. Aquests refugis, anomenats també espigons marins, estan fabricats amb materials reciclats i biodegradables que afavoreixen a la regeneració i ara juntament amb l’associació ecologista Reefland, demanen instal·lar-los a la costa calellenca.

Es diu Gerard Nebot i als seus 12 anys està molt conscienciat amb l’estat del planeta i, en concret, amb la degradació que pateixen els oceans. Aquest estiu, juntament amb uns amics, ha iniciat un projecte per crear un refugi marí a la costa de Calella. Diu que servirà per regenerar espècies marines i tornarà a omplir de vida el litoral calellenc.

Vaig conèixer una associació que es diu Reefland. Ells volen com jo, que aquí Calella es construeixin una mena d’espigons marítims que permetin que hi hagi una regeneració d’espècies. Hi ha diferents exemples a tot el territori, a València, Torredembarra, Barcelona o Sant Adrià.

Segons les entitats ecologistes i experts, els espigons de protecció aconsegueixen promoure la posta, el refugi i la reproducció d’espècies marines i d’interès pesquer. A Barcelona el projecte d’instal·lació d’uns blocs en forma de piràmide al fons marí l’any 2003 han permès una millora de la biodiversitat en aquesta zona, que acull més de 300 espècies d’algues, invertebrats i peixos, fins i tot coralls tous, pops, peixos, algues o esponges. Nebot exposa que això és el que podria passar a Calella si s’apostés pel seu projecte i denuncia que “està fart de nedar entre plàstics” cada cop s’endinsa mar endins.

Quan vinc a nedar aquí Calella m’adono que veig molts més plàstics que peixos. Em trobo amb molt poca vida marítima i això que nedo per la zona de la Roca Grossa, que és l’espai que hi ha més fauna. L’ecosistema marítim calellenc s’està extingint. I per això el meu objectiu és que es facin aquests espigons. Tenim exemples, no ha de ser difícil.

De fet, Nebot també ha alertat que no només s’ha de lluitar per aconseguir aquests espigons submarins, sinó també per reduir la contaminació al mar. 

Encara que aconseguim tirar endavant aquest projecte, continuarem tenint un problema: la contaminació. Si els peixos crien, però moren per ingerir plàstics serem allà mateix. Jo no faig tot això perquè està de moda, ho faig pel meu futur i el dels meus amics.

Ara Nebot treballa amb l’objectiu de fer difusió del seu projecte a través de les xarxes socials. De moment, ja tenen preparat un Tiktok i ben aviat crearan un compte d’Instagram on pujaran contingut per sensibilitzar als més joves, del món que deixarem en un futur si no es pren consciència.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *