Joan Jubany: “No hi ha motiu per no reobrir la causa, que s’investigui i arribar a la veritat”

joan jubany web00000000

La família d’Helena Jubany ha sol·licitat la reobertura del cas sobre l’assassinat de la jove mataronina, de 27 anys, l’any 2001 a Sabadell, on feia poc s’hi havia traslladat a viure. La investigació es va tancar sense concloure qui ni perquè l’havien matat llançant el seu cos encara amb vida des del terrat d’un bloc de pisos de la ciutat vallesana, justament on vivia una parella amb qui coincidia a la secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell. Gràcies a l’emissió dels capítols sobre el cas al programa “Crims” de Catalunya Ràdio i TV3, i després d’iniciar una campanya a les xarxes socials, la família de la mataronina ha aconseguit aplegar els diners per reactivar el cas i recollir noves proves, indicis i testimonis que han aportat al Jutjat Número 2 de Sabadell, 20 anys després dels fets i abans que prescriguin. Joan Jubany n’ha parlat aquest matí al programa La Ciutat de Ràdio Calella TV.

Joan Jubany s’ha mostrat del tot convençut que aconseguiran reobrir el cas i arribar, ara sí, a saber la veritat.

Bàsicament hem aportat proves, indicis i testimonis que desmunten la coartada del principal implicat i sospitós de l’assassinat, sense descartar altres implicats. Estem convençuts que no hi ha motiu per no reobrir la causa, investigar, i arribar a saber la veritat.

Jubany ha aprofitat per agraït les mostres de solidaritat i l’ajuda que han rebut per part de la gent, gràcies a la qual han aconseguir recollir els diners per afrontar les despeses del judici. I també les proves i els testimonis que han aportat en l’escrit de petició, que va presentar fa dues setmanes el seu advocat, el penalista Benet Salellas.

Diu que aquest allau de solidaritat ha convertit el cas de l’Helena Jubany en una lluita de la gent per trobar l’autor o els autors del crim de la jove bibliotecària que llavors treballava a Santmenat.

Hi ha hagut una onada solidària de molta gent que no coneixia prou el cas i que han empatitzat amb la família. Ens omple de satisfacció tot aquest escalf i podem afirmar que ja no és la causa de la nostra família perquè se sàpiga la veritat, sinó que és la causa de la gent.

Jubany ha recordat els fets del 2 de desembre del 2001, quan va morir la seva germana. Dos dies després de la seva desaparició, van trobar el seu cos en un celobert. L’havien llençat des del terrat quan encara estava viva. Les anàlisis forenses van determinar que havia pres una dosi molt alta de sedants. A l’edifici hi vivia Montserrat Careta, una mestra amb qui havia coincidia a la Unió Excursionista de Sabadell. Ella va ser una de les persones a qui es va investigar i, per la família, una de les sospitoses del crim, però no l’única.

Les persones sospitoses són la Montserrat Careta, que es va suïcidar a la presó, Santiago Laiglesia que era el seu company i amb qui vivia al pis on van matar l’Helena. També hi ha dues persones més: Xavier Jiménez i Jaume Sanllehí, que formaven part del grup i es van contradir a l’hora d’explicar on eren i què feien en el moment de la desaparició de l’Helena. Tenien el mòbil per haver iniciat aquest joc macabre que va desencadenar en l’assassinat.

Careta va ingressar a presó provisional per ordre del jutge instructor i es va suïcidar després de sostenir que era innocent. El cas es va acabar arxivant l’any 2005 sense trobar-ne els culpables. La família i agents de la Policia que van participar en la investigació han qüestionat obertament la feina del jutge instructor.

Una de les grans incògnites que rodegen el cas és: per quin motiu van assassinar l’Helena Jubany? El seu germà parla de les relacions i possibles pràctiques que tindrien els integrants de la secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell. I també considera clau els anònims que va rebre l’Helena setmanes abans de la seva mort.

Els anònims eren la manera d’aconseguir aproximar-se a l’Helena, se’ls va anar de les mans el còctel de medicaments fins al punt que els va quedar profundament adormida o fins i tot en estat de coma, no ho saben. En aquest moment, els autors passen d’estar en una mena de joc a ser assassins quan decideixen que la manera de resoldre el fet que l’Helena hagi quedat estabornida és matar-la. Qualsevol altra persona l’hauria deixat a les portes de l’Hospital. Ells van optar per matar-la.

La decisió està en mans del Jutjat número 2 de Sabadell, que haurà de decidir si hi ha elements que justifiquin la reobertura de la investigació. Mentrestant, la família continua apel·lant a la solidaritat de la gent, de tothom que pugui aportar alguna informació per petita que sigui que pugui ajudar a esclarir el cas. Hi poden contactar a helena.jubany.cat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *