Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català: “La collita d’aquest any és boníssima”

La presidenta de l’Acadèmia i l’alcalde de Calella en l’acte de signatura del conveni de col·laboració per als Premis Gaudí

Calella tornarà a col·laborar amb l’Acadèmia del Cinema Català per a la gala dels Premis Gaudí, que aquest diumenge celebrarà la seva quinzena edició. Des de la Sala Mozart, un dels pocs cinemes centenaris del país que mantenen activitat, s’anunciarà la pel·lícula guanyadora de la votació popular. Fa dos anys, se’n van encarregar la periodista Gemma Nierga i el crític Jaume Figueres, que aquest any passa a ser protagonista de la festa del cinema català perquè rebrà el guardó honorífic per la seva trajectòria com a cronista i divulgador cinematogràfic. “És un reconeixement que fa justícia”, ha assegurat la presidenta de l’Acadèmia, Judith Colell, en una recent visita a Calella.

En una entrevista a Ràdio Calella TV, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha compartit sensacions a la prèvia de la segona gala que viurà des de la fila de butaques des les autoritats. Reconeix nervis però també molta il·lusió perquè la gent gaudeixi d’una festa que servirà per posar en valor la bona feina de la indústria del país.

Esperem la gala amb molta il·lusió. Fem 15 anys, tindrem una orquestra simfònica i una pantalla gegant per reconèixer les sales (…) Hem tingut una collita boníssima, i no només per “Alcarràs”. Totes les nominades, “Un año, una noche”, “Pacifiction”, “Suro”, “La maternal”… Totes elles han estat en festivals molt importants, han guanyat premis i han donat a conèixer el cinema català i en català més enllà de les nostres fronteres. És un any de bona collita, però hem de seguir cultivant i regant.

Alcarràs, de Carla Simón, i Una noche, un año, d’Isaki Lacuesta, són les que apleguen més nominacions amb 14 cadascuna d’elles. Els acadèmics també han valorat la feina de l’inclassificable Albert Serra amb la seva última pel·lícula, Pacifiction, que ha aconseguit 11 nominacions. Li segueixen Suro, de Mikel Gurrea, amb 10, i Los renglones torcidos de Dios, d’Oriol Paulo, amb 8.

JAUME FIGUERES 20230118El palmarès dels XV Premis Gaudí es donaran a conèixer aquest diumenge 22 de gener en una gala al MNAC. També s’entregarà el guardó d’honor al mític conductor del programa Cinema 3 de Televisió de Catalunya, un referent de la crònica i la divulgació cinematogràfica al país. Jaume Figueres rebrà el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2023 i així l’Acadèmia – diu Colell– “farà justícia”.

Pensem que ja era hora que reconeguem la feina de periodistes, cronistes i crítics de cinema, són absolutament necessaris. És de justícia concedir-li un Gaudí d’Honor al Jaume Figueres perquè ell és la veu del cinema a Catalunya, i ens ha ajudat a tots.

Jaume Figueres va liderar el programa de cinema a Televisió de Catalunya durant 26 anys, amb el qual va guanyar l’Ondas. A Canal Plus va encarregar-se de les retransmissions de la gala dels Oscars de Hollywood i va presentar el Magacine. A la revista Fotogramas hi escrivia signant com a Mr Belvedere i ha fet múltiples col·laboracions en ràdio i televisió. El Gaudí d’Honor s’afegeix a altres reconeixements com el premi Nacional de Periodisme Cultural del 2016 o el Premi Ángel Fernández Santos de 2006.

La presidenta de l’Acadèmia s’ha mostrat convençuda del dinamisme de la indústria cinematogràfica del país, havent superat els pitjors moments per la pandèmia. “Esperem créixer encara molt més”, ha dit Colell a Ràdio Calella TV. De fet, les últimes dades d’assistència a les sales de les més de 100 poblacions que formen part del circuit del Cicle Gaudí, Calella entre elles, avalen l’interés del públic. El 2022 va superar els 45.000 espectadors, un 60% més que l’any anterior.

L’alcalde Marc Buch ha dit que la col·laboració amb l’Acadèmia del Cinema Català pels Premis Gaudí i el Cicle Gaudí són essencials per consolidar la posició de Calella dins el panorama audiovisual, reforçada per la trajectòria del Calella Film Office que promociona espais públics i privats de la ciutat per a la gravació de treballs publicitaris, televisius o cinematogràfics.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *