Junts Pel Sí dóna els arguments sobre la viabilitat del sistema de pensions en una Catalunya independent

Cooperativa l'Amistat, ahir

Junts Pel Sí assegura que una Catalunya independent tindrà garantit el sistema de pensions. El seu argument és simple: la ràtio de catalans que cotitzen en relació als pensionistes perceptors és més alta que la mitjana espanyola. Així ho van manifestar dos dels membres de la candidatura unitària que van ser ahir en el míting de campanya que va omplir la Cooperativa l’Amistat. Eren l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini (CDC), número 27 de la llista de Junts Pel Sí; i el pinedenc Pere Aragonès (ERC), número 21 de la candidatura encapçalada per Raül Romeva. Candini va exposar que Junts Pel Sí s’esmerça en donar arguments i fer pedagogia per contrarestar aquells partits contraris a la independència que apliquen la “política de la por”.

Junts Pel Sí garanteix el sistema de pensions en una futura Catalunya independent. Així es van pronunciar el republicà Pere Aragonès i la convergent Montserrat Candini, alcaldessa de Calella, dos integrants maresmencs de la candidatura unitària de partits polítics -CiU i ERC- i representants de la societat civil. Va ser ahir en un míting de campanya temàtic a la Cooperativa l’Amistat, davant més d’un centenar de persones.

“[Les pensions] estan absolutament garantides, més que si continuem dins l’Estat Espanyol perquè hi ha més persones que cotitzen a Catalunya per pensionista que la mitjana espanyola. A més, la cotització és més elevada perquè els salaris també són més elevats”, afirmava Aragonès.

“Les pensions van estríctament lligades al fet que una societat tingui una economia productiva forta que garanteixi les cotitzacions a la Seguretat Social“, exposava Montserrat Candini, qui feia referència a la tendència dels últims anys per refermar el seu argument: “Segons l’evolució dels últims 25 anys, estan més garantides a Catalunya que a Espanya”.

“D’altra banda, les pensions no van lligades únicament al territori. Si decideixo anar-me’n a viure a França, el que hagi cotitzat durant la vida, és evident que formi part de Catalunya o Espanya seguiré cobrant la pensió. Perquè va lligada a l’activitat laboral durant la vida laboral”, va afegir la candidata de Junts Pel Sí.

Més enllà d’això, Candini va acusar als qui posen en dubte la viabilitat econòmica de la independència de fer “política de la por”. “Ho fan de manera constant i sense arguments (…) En política no s’hi val tot, però menys infondre por als vulnerables, perquè això és llavors immoral”, va dir.

L’acte de campanya va comptar amb la intervenció de l’expert en relacions laborals Josep Ginesta, qui va ser membre de l’Institut d’Estudis Econòmics i Socials de la Fundació Josep Irla i ha col·laborat amb el Govern d’Artur Mas en la construcció d’estructures d’estat.

Sobre la lectura dels resultats electorals del 27S, els candidats de Junts Pel Sí van reafirmar-se en què la victòria serà per a qui obtingui més escons, i en això les enquestes són favorables a les opcions declarades independentistes. Amb tot, Pere Aragonès admetia que guanyar també per nombre absolut de vots seria el millor escenari. Aquesta és l’anàlisi que en feia: “Les enquestes diuen que Junts Pel Sí i la CUP aconseguirien conjuntament una victòria molt àmplia en escons, però també diuen que les forces del ‘no’, com el PP, PSC o C’s, es quedarien molt lluny en vots i en escons. Hi ha uns altres partits que els podrien comptar dins el vot en blanc, que són UD o CSQEP. Per tant, en totes les enquestes l’opció guanyadora amb més vots és la independència de Catalunya (…) Amb tot, quant més alt sigui el percentatge de vots i escons, més ràpid i fàcil serà el procés; quant més ajustat, haurem de fer un esforç complementari”.

En els pròxims dies, altres candidats de Junts Pel Sí visitaran Calella en el marc de la campanya per a les eleccions del 27S. Ho faran diumenge Muriel Casals i Josep Rull, números 3 i 12 de la llista encapçalada per Raül Romeva, i dissabte la vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, que ocupa el lloc vuitè de la candidatura. Amb tot, l’agenda de campanya no està tancada.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *