Júpiter i Saturn, els dos planetes més grans del Sistema Solar, entren avui en conjunció

Coincidint amb l’entrada al solstici d’hivern, avui 21 de desembre es produirà un fenòmen astronòmic del tot excepcional. Júpiter i Saturn, els dos planetes més grans del Sistema Solar, entraran en conjunció. És a dir, quedaran alineats i tan a prop que semblaran una sola estrella en el cel. Fa gairebé 400 anys que no es produïa i, qui s’ho perdi, s’haurà d’esperar fins l’any 2080 perquè es torni a repetir. Millor no despistar-se.

Joan Palau, president del Grup d’Astronomia i col·laborador de Ràdio Calella TV, ha donat la informació clau sobre la conjunció de Júpiter i Saturn que es podrà veure aquesta tarda. A quina hora i a quin lloc del cel haurem de buscar els dos planetes?

Els planetes es veuran quan es posi el Sol, cap a les sis de la tarda, i fins que s’amaguin els planetes. El millor moment serà a dos quarts de set del vespre, quan arribaran al punt màxim d’aproximació (…) Estaran tan junts que la majoria no sabrem distingir si són 1 o 2 planetes. Els de Calella els haurem de buscar mirant cap a Sant Pol de Mar.

L’última conjunció de Júpiter i Saturn data del 1628 i no es repetirà fins el 2080; i llavors l’any 2400. Tot i tractar-se dels dos planetes més grans del nostre sistema, serà difícil poder observar-los amb claredat a ull nu per les seves dimensions, molt petits vistos des de la Terra. Brillants ho seran molt, fins i tot semblarà que es tracti d’una sola estrella. Per tant, Palau recomana fer-ho amb uns binocles.

Si estireu el braç i poseu el dit petit de canto, en aquesta porció hi haurà els dos planetes ubicats.

El grup d’Astronomia de Calella provarà de retransmetre en directe el moment àlgid de la conjunció a través del seu canal de Youtube, que acaben d’estrenar. És Astro Calella, on hi quedarà penjat les imatges que puguin captar.

Després d’aquesta nit, els dos planetes seguiran el camí per la seva òrbita i començaran a separar-se al cel. Aquest posarà el punt i final al calendari de fenòmens astronòmics, que ha donat molt de sí al llarg del 2020.

Hem pogut gaudir del pas del Cometa Neowise; un fenòmen planetari amb Mart, que estava molt proper i haurem d’esperar 14 anys per tornar-lo a veure així; i ara la conjunció planetària. Però de cara al 2021 no s’espera cap fenòmen astronòmic rellevant.

Per al 2021, es preveuen dos eclipsis lunars i dos solars, però no seran tots visibles des d’aquí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *