La brigada podrà controlar telemàticament el reg a parcs i jardins

Zona ajardinada de la Pça Mercat, aquest migdia

L’Ajuntament de Calella ha començat una prova pilot per gestionar a distància la xarxa de reg a les zones verdes de la ciutat. S’utilitza un sistema de telegestió anomenat Samcla Smart Pro, que ja utilitzen més de 100 municipis d’arreu d’Europa.

Amb aquest sistema es pot controlar via Internet la xarxa de programadors de reg i de moment s’ha instal·lat a l’espai verd de l’aparcament del mercat un cop rehabilitat.

Funciona a través de GPRS i radiofreqüència i permet accedir als programadors de reg des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet com ara un ordinador, un smartphone o una tauleta. Alhora, el sistema de telegestió incorpora sensors de pluja que permeten aturar el reg quan plou i no cal regar.

El regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Espais Naturals, Marc Buch, ha explicat que el principal avantatge del nou sistema és l’optimització de recursos, tant de consum d’aigua -amb un estalvi que pot arribar al 40%- com de feina del personal. Buch: “Estalviem recursos hídrics perquè aquest sistema de reg va lligat a una estació meteorològica que detecta la pluja i la humitat que hi ha al moment, i en cas que plogui o si les condicions meteorològiques no són favorables no s’aplica el reg. També ha ha l’optimització de recursos humans perquè qualsevol maquinari d’accés a internet ens permet connectar-nos a la xarxa de reg i podem programar el temps necessari de reg a cada zona des d’un punt amb internet, i ens evita la incomoditat d’haver de desplaçar-nos, cada vegada, fins al punt on està el programador“.

El regidor Marc Buch ha comentat que els primers resultats són molt positius però espera acabar la prova pilot per decidir si es comprar el sistema, un cop es valori si compensa prou el cost del producte amb els avantatges que comportarà. “Car o no, això és molt valorable. Ara tot just és una prova pilot. Estem acabant de treballar amb l’empresa per veure realment quin serà el cost, però també hi ha el cost mediambiental , és a dir, tot el que sigui un estalvi d’aigua és molt i molt important perquè tots sabem que l’aigua és un bé escàs i no infinit que cal protegir i cada vegada hem d’anar treballant més la cultura de l’estalvi d’aigua. I també tota la inversió d’optimització de recursos que suposa per al personal de Parcs i Jardins que tot aquest temps que actualment destinen a la programació del reg se’ls veurà olt reduït i podran destinar aquest temps a altres tasques“.

El sistema també permet detectar amb rapidesa averies i fuites d’aigua i es pot evitar la pèrdua d’aigua.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.