La CUP i Esquerra demanen declarar el rei Felip VI “persona non grata” a Calella

Una de les mocions que es debatran en la sessió ordinària del Ple Municipal que s’ha de celebrar aquest dijous proposa que l’Ajuntament de Calella declari el rei Felip VI “persona non grata” pel seu paper sobre el procés català i com a símbol d’una institució hereva del franquisme i que s’ha significat antidemocràtica i corrupta. Així es recull en l’articulat que eleven a ple els partits de la CUP i ERC a partir de la iniciativa del Consell local per la República de Calella.

Núria Freixas, de la CUP Calella, ha acusat Felip VI de posar-se al costat de la repressió de l’Estat contra el poble català i el dret a l’autoderminació en el discurs que va fer el 3 d’octubre del 2017, quan –exposa la moció– va abandonar el paper d’àrbitre que li confereix la Constitució espanyola. La portaveu del grup municipal cupaire assenyala que representa una institució degradada ja en orígen.

Sempre ha estat una figura que no ens representa. I sobretot, d’ençà del 3 d’octubre del 2017, amb un posicionament clarament al costat de l’Estat opressor, i amb els fets corruptes que surten ara; resulta molt important donar suport a la moció per deixar clar que no volem que vingui a Catalunya.

A banda de la declaració de persona non grata, l’aprovació de la moció en la sessió plenària d’aquest dijous 17 de desembre també significarà que Calella s’autoproclami municipi antimonàrquic, democràtic i republicà. La iniciativa l’eleven els partits de la CUP i Esquerra, que preveuen comptar amb el suport de Junts per Calella; garantint-se la majoria dels vots.

Moció perquè es revisin els criteris per concedir ordres de protecció en els casos de violència masclista als Jutjats d’Arenys

La CUP també portarà a ple una moció sobre l’actuació del Jutjat d’Arenys de Mar en relació al tractament i la protecció de les víctimes de violència masclista. Demana que es revisin els criteris per concedir ordres d’allunyament en base a les xifres que s’aporten i, segons les quals, la mitjana al partit judicial es troba molt per sota de l’estatal. Núria Freixas exposa que això deixa les víctimes en una situació d’especial vulnerabilitat, i que cal posar-ho en coneixement de diversos estaments per aplicar els mecanismes correctors que siguin necessaris.

En els últims 10 anys, del 2010 al 2020, a Arenys de Mar s’han dictat un 27% d’ordres de protecció de les víctimes en comparació al 65% de mitjana al conjunt de l’Estat. Considerem que cal una revisió important dels criteris i que es posi en coneixement del Síndic Municipal, el Síndic de Greuges de Catalunya, per actuar en aquest sentit i equilibrar la xifra. No és que tinguem menys casos, sinó que s’adopten menys ordres.

La Cup també ha registrat una moció de suport al poble sahrauí davant l’escalada militar que s’està produint a la frontera amb Mauritània; i iniciativa en defensa de la unitat de la llengua, que també signa Esquerra.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *