La Fira de Calella tindrà artesans d’ofici d’alta qualitat

Aquesta tarda l’Ajuntament de Calella ha signat un conveni amb la Federació d’associacions d’artesans i oficis de Catalunya, de cara a variar la tipologia d’artesans que cada any exposen a la Fira del setembre.

L’objectiu és canviar les parades de manualitats que hi sol haver a la Fira de Calella i l’Alt Maresme per estands d’artesans que tinguin algun ofici. Aquesta és la gran diferència que es busca trobar amb edicions passades de la Fira, per millorar-ne la qualitat, tal com ha explicat la tinent d’alcaldia de Fires, Núria Parella: “Tenim la demanda que la gent té ganes de conèixer coses noves. Nosaltres pensàvem que havíem de tenir artesans de qualitat, canviar una mica, i si pot ser tenir-ne més. La Generalitat ens va recomanar treballar amb la FAAOC i ells han col·laborat a buscar nous artesans per estar a la Fira, i ja vam fer una presentació a Barcelona, a Artesania de la Generalitat, on ells van convocar els seus socis i allà vam explicar la nostra Fira. Esperem que entre aquesta presentació i la feina que estan fent de difusió de la nostra fira tinguem nous artesans als estands de la fira aquest any“.

Les parades d’alimentació no s’inclouen en aquest conveni, només artesans i oficis. Justament des de la FAAOC s’ha volgut puntualitzar que la majoria de fires a Catalunya es fan dir «d’artesania» quan en realitat són una mostra de manualitats. Ser artesà significa haver après a realitzar un producte a base d’anys i anys d’experiència, d’ofici, i respectant la tradició. Així ho ha expressat Judith Camps, presidenta de la FAAOC: “Un artesà és ofici, i ofici vol dir molts anys practicant i aprenent, com una carrera universitària. I ens trobem en què el client que va a una fira d’artesania està acostumat ara a trobar una cosa barata, senzilla i que no té massa interès, que ho pot trobar a qualsevol lloc i no ha de ser fet a mà. Et compres unes arracades perquè te les trobes allà. Nosaltres entenem que és artesania d’ofici la que té un valor afegit i que no pots trobar enlloc més. És un producte molt elaborat i fet per gent que té una qualitat a l’hora d’executar. Evidentment hi ha disseny, que això també s’està treballant molt. No ens quedem amb una artesania arcaica, que si que és bonica perquè la tradició és bàsica. Però cal innovació perquè som al segle que som i ens hi adaptem“.

La FAAOC engloba ara mateix 1.300 artesans d’oficis molt diversos, i entre tots ells se’ls farà la difusió de la Fira de Calella perquè hi tinguin un estand.

La Federació d’associacions d’artesans i oficis de Catalunya s’ha compromès a garantir varietat en els expositors i que no hi hagi gaires oficis repetits entre els que es mostrin disposats a venir a Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *