La Fira Renaixentista ens descobreix la personalitat singular de Margarida Flaquer de Vall

Una calellenca del segle XVI que va ser capaç de posar-se al capdavant de l’activitat comercial d’una família troncal de la vila, deixant una empremta significativa en la història local. Margarida Flaquer de Vall va signar la documentació de venda dels terrenys on el Comú de la Vila va construir l’antic Hospital de Pobres i Pelegrins o en els quals es va aixecar la Torre de Mar, per protegir la població dels atacs dels pirates. Una dona insòlita que protagonitza l’exposició que es podrà veure aquest cap de setmana amb motiu de la Fira Renaixentista.

L’historiador calellenc Jesús Rodríguez ha posat de relleu la singularitat del personatge, una dona del Renaixement però amb un tarannà avançat al seu temps. “A mitjans del segle XVI va ser capaç de generar al seu voltant un volum de documentació enorme. Va organitzar la vida de la seva extensa família durant més de 40 anys, i no és freqüent que les dones apareguin en primer lloc fent compres, vendes o establiments. Va ser una dona realment singular”, ha comentat en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV.

L’exposició consta de diferents plafons i documentació històrica que testimonia la trajectòria familiar i la intervenció en la vida pública de Margarida Flaquer de Vall.

“Ella va cedir el terreny, en un acte formal, per construir una torre de defensa a la platja contra les incursions piràtiques. Estava al final de l’actual carrer Bartrina, protegint aquella entrada. I el trosset que encara es conserva del vell hospital està fet sobre una terra cedida per Margarida Flaquer de Vell; i aquestes són dues de les coses més importants que va fer durant la seva vida”, ha explicat l’historiador calellenc.

L’exposició està produïda per l’Arxiu Històric Municipal de Calella i es podrà visitar dissabte i diumenge a la sala d’actes de l’Ajuntament Vell.

Cap de setmana reinaixentista a Calella

fira_renaixentistaL’exposició sobre la figura de Margarita Flaquer de Vall és una de les activitats destacades de la Fira Renaixentista que se celebrarà a Calella durant el cap de setmana, amb un programa variat i amb propostes per a tots els públics.

S’ubicarà a l’entorn de les places de l’Església i de l’Ajuntament, i funcionarà dissabte i diumenge de deu del matí a les deu de la nit. Inclourà tallers de manualitats infantils, espectacles de teatre i música itinerants, i cercaviles.

I com en edicions anteriors, per diumenge s’han organitzat visites guiades per edificis i indrets de la ciutat. Se’n faran tres, en català, castellà i anglès, i a ruta arrencarà de la plaça de l’Ajuntament.

Diversos establiments de restauració de la ciutat, a més, se sumen a la iniciativa incorporant a la seva carta un menú propi del Renaixement.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *