La formació prèvia i la immediatesa són les claus per una bona utilització dels desfibril·ladors

Simulació de la tècnica de reanimació mitjançant l'ús d'un desfibril·lador

“Calella, tot cor” estima en uns 36.000 euros la inversió necessària per crear la xarxa urbana de desfibril·ladors per tractar les aturades cardiorespiratòries. L’import engloba tant l’adquisició com el manteniment dels aparells, i també la formació de persones que treballin o visquin a prop d’on es col·loquen. La instructora del Consell Català de Ressucitació i promotora del que va ser el projecte “Calella Cardioprotegida”, Griselda Manzano, ha subratllat la importància de tenir una bona cobertura amb aparells de reanimació.

A més, ha posat l’accent i ha celebrat que el projecte guanyador dels Pressupostos Participatius del 2017 inclogui també la formació adequada per fer un bon ús dels aparells. Assegura que és clau a l’hora de tractar les aturades cardiorespiratòries perquè la resposta immediata esdevé vital per evitar la mort o seqüeles importants.

“Els aparells els podria utilitzar tothom però sense formació prèvia fa por. L’ideal és utilitzar-lo en els dos minuts posteriors a l’aturada cardiorespiratòria perquè això garanteix en un 60% la supervivència de l’afectat. Per tant, és vital que sigui immediat, usar-lo sense por i saber com funciona. D’aquí la importància de la formació”, ha ressaltat Manzano.

Griselda Manzano i Eva Diago, totes dues professores d’Infermeria del TecnoCampus de Mataró, van ser les encarregades d’oferir formació sobre la utilització dels aparells DEA a un total de 36 entrenadors i entrenadores de clubs de Calella. Elles s’hi van oferir presentant projecte als Pressupostos Participatius de Joventut del 2014, mesos després del cas del jugador del CB Calella, Xavier Ballabriga, que amb 28 anys va estar unes quantes setmanes en coma després de patir una aturada en ple partit al Pavelló Municipal d’Esports del Parc Dalmau. Després d’un procés de recuperació, ara duu una vida totalment normal.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Griselda Manzano, professora d’Infermeria del TecnoCampus de Mataró i instructora del Consell Català de Ressucitació.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *