La Fundació el Maresme reclama un Sant Jordi inclusiu amb més títols de lectura fàcil

La Fundació el Maresme, entitat que treballa per a les persones amb discapacitat intel·lectual, s’ha sumat a la campanya de DINCAT per reclamar un Sant Jordi més inclusiu. Denuncien la manca de publicacions adaptades que hi ha en el mercat i les dificultats amb les quals es troben les persones amb diversitat funcional per accedir a la cultura. Exposen que són milers els que veuen vulnerat el seu dret a la cultura i la informació, ja que no poden entendre la major part dels llibres i documents. De fet, durant el 2020 només es van publicar 25 títols en lectura adaptada. És per això que durant la Diada del llibre i la rosa, la Fundació El Maresme – igual que moltes altres entitats de Catalunya – omplirà les xarxes socials reclamant més llibres en lectura fàcil per poder gaudir d’una diada cent per cent inclusiva.

Una de les principals problemàtiques que es troben les persones amb discapacitat intel·lectual és el difícil accés a la literatura. Denuncien que no hi ha llibres de lectura fàcil, que són els que ells poden llegir perfectament i entendre. És per això que per aquest Sant Jordi demanen que s’escriguin més llibres en lectura fàcil i que les editorials prenguin consciència de la necessitat, apostant per l’edició i publicació de llibres en aquest format. Ho ha explicat aquest matí al programa La Ciutat, Lola Gil, pedagoga i referent en accessibilitat cognitiva de la Fundació el Maresme.

Ens sumem a la campanya de DINCAT per reivindicar i reclamar més llibres amb lectura fàcil. Hi ha editorials que ja fan aquesta mena de llibres, però la quantitat ara mateix és minsa. Reivindiquem l’accés a la cultura i que sigui comprensible per tothom.

La pedagoga de l’entitat ha posat en relleu les dificultats amb les quals es troben a l’hora de buscar novel·les actuals que siguin de lectura fàcil. De fet Gil, ha assegurat que moltes vegades les persones amb discapacitat intel·lectual es veuen obligades a llegir llibres o contes infantils, per la manca de novel·les juvenils.

El que passa en aquest àmbit de lectura fàcil, és que posen o llibres molt infantils o grans clàssics que potser no són d’interès de moltes de les persones joves que volen una novel·la d’actualitat, i aquesta novel·la més fresca i juvenil no està en lectura fàcil.

Per celebrar la Diada de Sant Jordi i fer-la més inclusiva, del 19 al 23 d’abril, la Fundació el Maresme organitzarà accions pròpies, com la presentació i divulgació del 8è conte d’en Santi, Pastís d’aniversari. Un conte de lectura fàcil escrit per professionals de la residència Llar Santa Maria i il·lustrat per la maresmenca Núria Piqué. Un text que vol conscienciar sobre la tolerància i el respecte a la diferència. 

Realment el protagonista és una persona amb una dificultat motriu i una dificultat per menjar, té disfàgia. Volem que tots els nens coneguin en Santi amb les seves capacitats i que entenguin que no tots som iguals. En Santi una mica és el personatge que identifica la Fundació el Maresme i tots els que la conformen.

La presentació del 8è llibre d’en Santi es farà divendres, coincidint amb el dia de Sant Jordi, a Mataró en un acte presencial al parc central amb les escoles de la capital del Maresme.

Recupera l’entrevista a Lola Gil al programa La Ciutat: 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *