En què consisteix el programa de detecció precoç del càncer de còlon?

Imatge d’arxiu (FONT: Corporació de Salut del Maresme i la Selva)

Salut ha estès a tot el territori el programa que té per objectiu detectar el càncer de còlon i recte en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes. Els estudis realitzats indiquen que la detecció precoç augmenta les possibilitats de curació i pot disminuir la mortalitat fins al 16%. La doctora Marta Duran, metgessa internista de l’Hospital de Calella i membre del grup multidisciplinari de càncer de còlon, posa de relleu la importància de participar en el programa.

Coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon, el passat 31 de març, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva va celebrar una jornada informativa en la qual hi van participar els integrants del grup multidisciplinari que es va crear ara fa dos anys. En forma part la doctora Marta Duran, qui en una entrevista al programa La Ciutat ha explicat la importància de participar en els programes de detecció precoç.

Els arriba per carta un avís per anar a la farmàcia i buscar el kit d’anàlisi de la femta. Busquem la sang oculta en femta que l’ull no veu però hi són, i donen un avís que hi ha una lesió precursora que, si no es treuen, poden desembocar en un càncer.

El test és una prova senzilla, no invasiva, que identifica la presència de sang no visible en la femta que permet detectar a temps pòlips o lesions en el còlon que podrien derivar en un tumor maligne. El programa s’adreça a tota la població d’entre 50 i 69 anys, dones i homes, tot i que la incidència de la malaltia és molt més alta entre ells.

La doctora Duran també ha explicat quins són els símptomes davant dels quals s’ha d’estar alerta i informar al metge de capçalera perquè ho valori.

Els símptomes que un mateix es pot notar i pot anar al metge per a una valoració són sang a la femta o detectar-se una massa abdominal a la palpació; i és molt important fer-se l’analítica anual perquè es pot detectar una anèmia, que és un tret que ens pot fer pensar que perdem sang.

El càncer de còlon és un dels de major incidència i el segon que causa més morts a l’any. Però juntament amb el de mama i cèrvix, es poden detectar precoçment.

El 30% dels casos són hereditaris. La resta apareixen com a conseqüència de mutacions adquirides i hi ha elements de prevenció que es poden adoptar. Bàsicament, portar una vida saludable.

Pensem que el 70% del càncer de còlon són esporàdics, només el 30% són hereditaris. Això significa que estan relacionats també amb l’estil de vida que portem. Es desaconsella menjar poca verdura o fruita, tenir una vida sedentària, menjar carn vermella, processada o molt cuita.

A l’Hospital Sant Jaume de Calella hi funciona des de fa dos anys un equip multidisciplinari en càncer de colon, que està format per metge internista, cirurgia, oncòleg, digestòlegs, patòlegs i gestora de casos.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a la doctora Marta Duran, metge internista de l’Hospital Sant Jaume de Calella:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *