La Generalitat ampliarà la dessalinitzadora de la Tordera per afrontar futurs episodis de sequera

Instal·lacions de la planta dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes (Font: ACA)

Fa més de 20 anys que es va inaugurar la planta dessalinitzadora de la Tordera, al terme municipal de Blanes, per garantir el subministrament a les poblacions de la Selva i l’Alt Maresme, entre elles, Calella. Ara, la Generalitat preveu fer-hi una ampliació d’importància per afrontar els episodis de sequera, que cada vegada seran més recurrents. De fet, es construrirà una nova planta al costat de l’actual que permetrà multiplicarà per quatre la capacitat de producció conjunta, passant dels 20 als 80 hectòmetres cúbics l’any. El projecte bàsic està enllestit i ha rebut l’informe d’impacte ambiental, així que l’any vinent ja se’n podrà fer la licitació. Si tot va segons el previst, l’obra estarà executada el 2026. S’hi invertiran 287 milions d’euros del pla estatal contra la sequera del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

D’aquí a 5 anys, la planta dessalinitzadora de la Tordera produirà quatre vegades més d’aigua potable que ara i quedarà garantit el subministrament a les poblacions de la Selva i l’Alt Maresme. El projecte d’ampliació de les actuals instal·lacions, al terme municipal de Blanes, es recull en el Pla de gestió de l’aigua que ha elaborat el Govern català per fixar el full de ruta a seguir davant de futurs episodis de sequera. “En moments com aquests es fa encara més palesa la importància de disposar d’equipaments estratègics com la dessalinitzadora de la Tordera”, deia la delegada del Govern, Laia Cañigueral, en una recent visita a l’equipament.

El projecte d’ampliació contempla la construcció d’una nova planta al costat de l’actual, que tindrà una capacitat de producció de 60 hectòmetres cúbics d’aigua potable a l’any, que se sumaran als 20 que se n’obtenen actualment. El Govern ha negociat perquè formi part del Pla estatal contra la sequera, està valorada amb 287 milions d’euros i es preveu que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic dugui a terme la licitació de les obres durant el primer trimestre de 2024. Si tot va segons el previst, començarien el 2026 i podria estar a ple rendiment al cap de dos anys. Actualment, la dessalinitzadora porta mig any funcionant al 100%.

La instal·lació està situada al terme municipal de Blanes i es va inaugurar el 2002. Va ser la primera que es va construir a Catalunya, amb dos objectius clars: per una banda, evitar la sobreexplotació de l’aqüífer de la Tordera i, per l’altra, garantir el subministrament a diferents municipis de l’Alt Maresme i la Selva. Inicialment, es va dissenyar per produir 10 hectòmetres cúbics d’aigua anual, però la sequera del 2008 va demostrar que no n’hi havia prou i de seguida se’n va accelerar l’ampliació. L’aigua produïda a la dessalinitzadora es reparteix entre els municipis de la Selva i de l’Alt Maresme, i també arriba fins a la potabilitzadora de Cardedeu, fent possible aportar aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona en el cas de necessitat.

Es mantenen les restriccions de consum per la sequera

Les pluges de les últimes setmanes no han revertir la preocupant situació de sequera que continua arrossegant Catalunya, on ara mateix hi ha 36 poblacions en estat d’emergència i mig miler més es troben en nivell d’excepcionalitat. Calella està fins d’aquest segon grup de municipis. Tot plegat, comporta que es mantinguin les restriccions en el consum, que són d’obligat compliment per part d’ajuntaments, empreses i particulars.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha advertit aquest matí en una entrevista a TVE Catalunya que sancionaran als municipis que no aportin els informes que acreditin l’aplicació de les restriccions i facin les inversions necessàries per millorar l’eficiència de la xarxa. Amb tot, ha dit que en general, aquest estiu, s’ha constatat una reducció dels consums, i ha parlat en concret de l’àrea metropolitana de Barcelona, que podria entrar en fase d’emergència a finals de novembre o principis de desembre si no plou de forma generosa.

S’estan notant reduccions dels consums. Per exemple, a l’Àrea Metropolitana, en l’últim any ha estat del 8%. D’alguna manera s’està complint i s’estan fent inversions, però calen més passos perquè portem dos anys alertant de la sequera.

Així mateix, Reyes ha defensat que s’apliquin restriccions en el consum en comptes dels tancament de la xarxa. Aquest és el raonament que ha donat:

Si hi ha recurs, el millor és fer restriccions perquè els talls poden produir més fuites i malbaratament. Alguns alcaldes em comentaven que omplen banyeres i cubells quan hi ha un tall, i l’aigua no s’acaba aprofitant. Encara és molt pitjor. Reduir la pressió i les limitacions, és l’opció més bona.


En situació d’excepcionalitat, les restriccions en el consum d’aigua són a l’hora d’omplir piscines d’ús individual, el reg de zones verdes i jardins públics i privats, o la neteja de cotxes, excepte en establiments dedicats a aquesta activitat. Tampoc poden funcionar les fonts ornamentals.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *