Arnau Miranda: l’escolanet calellenc que ha fet història

Inici del curs 23-24 amb la interpretació del virolai amb l'Schola Cantorum. Imatge: Escolania de Montserrat

El passat 11 de setembre a Montserrat es va viure un moment històric. Per primera vegada en 700 anys es va interpretar el virolai amb el nou cor mixt, amb col·laboració dels escolanets de Montserrat. Tal com explica el prefecte de l’Escolania de Montserrat, Efrem de Montellà, al programa Ona Maresme:

No havia passat mai que l’escolania tingués un segon cor, i un segon cor amb nois i noies. L’escolania segueix una tradició molt antiga, que és la de les veus blanques masculines, que són nens, i és una tradició que té un valor per ella mateixa i a molta gent li agrada. Però molts ens preguntaven per què no teníem nenes, i havíem de donar resposta, però no volíem tampoc trencar amb la tradició. La solució ha estat fer aquest segon cor.

La creació d’aquest nou cor mixt, anomenat Schola Cantorum, ha introduït les noies amb diferents matisos. No es tracta d’un cor professional sinó de joves que s’estan formant encara en estudis musicals. Està format per nois i noies a partir de 17 anys i cantarà un cap de setmana al mes. 

En aquest fet inaudit fins ara hi va participar el calellenc Arnau Miranda, escolanet que actualment cursa primer d’ESO, en David González i l’Eloi Miravet, de Mataró. Ells mateixos han descrit què va suposar:

Va ser el primer cop que l’escolania ha tingut dos cors i va ser un moment molt divertit perquè el virolai va sonar molt ple.

L’Eloi Miravet, mataroní que ara comença quart de primària, es vestia per primer cop amb la saia i el roquet en el mateix moment que s’estrenava l’Schola Cantorum.

El dia 11 vaig fer la vestició i que s’afegissin les noies va ser molt bonic. Van cantar molt bé i va ser molt maco. Estava molt nerviós perquè hi havia molta gent i tot de cadenes de televisió.

El calellenc Arnau Miranda també ha recordat com va arribar a ser escolanet, una decisió presa conjuntament amb la seva família i que l’ha portat a fer realitat el seu somni.

La meva mare i jo buscàvem una escola per mi perquè necessitàvem un canvi, i volíem una escola amb més música. Ella em va dir que truqués. Vaig anar passant les proves, em va convèncer i agradar molt i vaig acceptar venir.

La nova Schola Cantorum cantarà un cap de setmana al mes, en paral·lel a l’actual Escolania: quan el cor mixt canti a Montserrat, els escolans actuals podran tornar a casa a descansar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *