La gestió forestal, clau per evitar els incendis

Venim d’un inici de juny marcat pels incendis arreu de Catalunya. Els Bombers de la Generalitat han registrat 212 focs des de dimecres passat. L’únic que continua actiu és el d’Artesa de Segre (Noguera), que ja ha cremat més 2.700 hectàrees i que es donava ahir al vespre per estabilitzat. Els experts avisen que una bona gestió forestal és clau per evitar desgràcies com les dels darrers dies a Catalunya. Asseguren que els incendis es combaten abans de començar. I la clau d’això és una bona gestió forestal. Una gestió que la mateixa Generalitat admet que no pot assumir per manca de pressupost.

El doctor en dret, conferenciant i escriptor sobre els boscos catalans, Jordi Salbanyà, exposava aquest matí al programa La Ciutat, que si tots els propietaris de terrenys forestals fessin una bona gestió dels boscos planificada des del mes d’octubre, al mes de juny no hauríem de lamentar hectàrees cremades.

Els boscos s’apaguen els mesos de setembre i octubre planificant. No al mes de juny o juliol amb camions de Bombers. Tenim boscos no gestionats que són un polvorí. Cal una planificació i una gestió forestal.

La superfície forestal s’ha doblat a Catalunya en les últimes sis dècades. Passant d’un 35% de superfície forestal als anys 60 passant a superar el 60% de l’actualitat. D’aquests un 75% són de titularitat privada i un 25% públics i només un 30% estan planificats i s’hi fa una bona gestió. Sense anar més lluny, Salbanyà destaca que el 51% de l’extensió de territori de Calella és massa forestal. Una massa forestal que arreu de Catalunya ha anat patint un deteriorament per l’abandonament del món rural i pel fet que pels propietaris dels boscos rendibilitzar-los sigui cada cop més complex. Salbanyà manifesta que a Catalunya no es gestiona ni una quarta part de la superfície forestal pel cost que suposa pels seus propietaris.

Hi ha un 64% del territori de Catalunya que és massa forestal. D’aquest 64%, un 75% és de propietaris privats i un 25% titularitat pública, cal no oblidar-ho perquè sembla que sempre carregem les culpes als propietaris privats. D’aquests terrenys un 30% només estan planificats per a la seva gestió. Això passa perquè no hi ha incentius, ni una economia que doni suport a aquesta gestió forestal i aquesta manca de recursos i finançament fa que la gent no pugui fer front al que caldria fer.

En els últims 50 anys a Catalunya han crescut els boscos perquè hi ha menys ramats pasturant. A més, el canvi climàtic accelera i està assecant els boscos, estressant-los i molts estan caducats i afeblits. A més, els arbres que hi ha avui dia van néixer amb un altre clima que no és el d’ara.

Per la seva part, el Departament d’Acció Climàtica ha augmentat de 3 a 18 milions d’euros el pressupost per a la gestió forestal. I per primera vegada a la història, acaba d’aprovar ajudes directes als propietaris per valor de 4,5 milions d’euros.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *