Malestar per com s’ha gestionat el val escolar a Calella

Mig milió d’alumnes de primària han rebut els vals escolars que aquests dies bescanvien per llibres, diccionaris, papereria i altres. Els 100 euros, dividits en dos vals de 50 cadascun, han permès a molts infants renovar part de l’equipament per anar a l’escola. Més enllà de bolígrafs, llibretes, motxilles i altres estris escolars, el xec també es pot bescanviar en la compra dels llibres de text. L’activació del val ha fet que llibreries i papereries estiguin registrant un volum de vendes superior a altres anys per aquestes dates.

N’hem parlat amb la Marta Rocafort de la llibreria el Faristol, que diu haver notat la reactivació en les vendes, alhora que posa el focus en les escoles públiques de Calella, de qui diu no han tingut temps d’adaptar-se.

Nosaltres els hem enviat correus informant que som una empresa adherida als vals escolars; hem enviat 2-3 correus electrònics. Una de les escoles ni ens ha respost i l’altra ens ha comunicat que tot aquest sistema que fan ells de cobrament de material escolar, quota de l’AFA, llibre de text, etc., tot això passa per consell escolar i no han tingut temps de poder mirar o pensar la manera de decidir, què cobraven ells i què enviaven a la gent a comprar a les llibreries. No han tingut temps de fer-ho o no ho han volgut fer.

És absurd! Si tu t’has de gastar 100 € amb llibres i material a la força, és lògic que puguis aprofitar els diners. Ara tenen 100 €, que jo ho veig aquí, que venen a gastar per gastar. Això no és. Crec que si l’any vinent continuen donant aquest val, es pot parlar amb la Minerva i el Far per com es pot adequar. La Pia continua venent els llibres ells i la gent no sap que nosaltres també els venem, ni en fan la propaganda.

Rocafort creu que les escoles públiques del municipi han fet una mala gestió del xec, ja que els pares no l’han pogut aprofitar per comprar el que realment és necessari, que són els llibres.

La gent que va a les escoles públiques de Calella han de comprar igualment el material i els llibres a l’escola i a més tenen els dos vals de 50 € que els poden gastar fins al novembre, que és quant caduca, amb altres coses. Clar, hi ha gent que ja té motxilles. Ha estat mal gestionat per ambdues parts. En canvi, a altres poblacions, l’AFA ha decidit no vendre llibres a l’escola perquè els pares puguin aprofitar aquests diners per comprar el que realment és necessari, que són els llibres.

Llibres de text minvants

La propietària de la llibreria calellenca ha explicat a RCT que les llibreries prenen actualment la campanya dels llibres de text com un “complement”. Detalla que abans els tenien en estoc perquè els acabaven venent, mentre que ara funcionen bàsicament per encàrrec. Tampoc ajuden els descomptes que les editorials ofereixen als centres educatius, que poden vendre els llibres pràcticament a preu de cost.

Nosaltres ens hem quedat sense vendre llibres perquè els venen a les escoles. Perquè? Per què les editorials han ofert uns descomptes brutals a les escoles perquè els pares puguin gaudir d’aquest preu. Nosaltres amb això no podem competir. Aquest any ha passat el contrari; els pares el que volen és aprofitar els vals per comprar el que han de comprar obligatòriament i això no ho han pogut fer ni a la Minerva ni al Far.

Els vals estan destinats als infants d’educació primària escolaritzats aquest curs en un centre públic de Catalunya o en qualsevol centre privat en règim de concert. L’objectiu és pal·liar l’increment de preus de les despeses relacionades amb l’escolarització.

Els vals es podran bescanviar en comerços d’arreu de Catalunya fins al 30 de novembre del 2023.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *