La llum i el gas han tornat al tipus normal del 21% d’IVA

Aquest 1 d’abril s’ha posat punt i final a la rebaixa de l’impost sobre la llum i el gas, que han tornat al 21% d’IVA. Des del 2022, i davant de l’increment dels preus de l’energia com a conseqüència de la guerra contra Ucraïna, el govern espanyol va decidir tocar-ne la fiscalitat per alleujar-ne l’impacte. Ara, dos anys després, s’ha completat la recuperació gradual dels tipus normals. Aquest ha estat el tema del Pòdcast de consum de Ràdio Calella TV amb l’advocat Oriol Contreras.

Oriol Contreras és l’advocat responsable de l’Oficina de Consum de Calella:

La factura no tornarà a ser com la d’abans del 2022 perquè el preu de la llum ha baixat, però sí ho notarem respecte els imports de novembre i desembre. El canvi és per a consums inferiors a 10kw, la majoria de les factures domèstiques. Amb el gas passa el mateix, l’evolució del 5 al 10%, i ara ens situarem tots pagant el 21% d’IVA.

L’IVA al 21% va tornar al rebut de la llum del març, i aquest mes d’abril al gas. El cas és que algunes companyies emeten factures bimensuals i no ho poden aplicar de forma generalitzada.

Les companyies ens poden facturar un mes o dos mesos enrere, sempre paguem a temps vençut però amb un màxim de dos mesos. Per tant, el març no ens podrien facturar un consum corresponent de desembre, novembre o octubre al 21%, hauria de ser al 5%.

L’advocat de l’Oficina de Consum de Calella alerta els clients d’Endesa que porten mesos sense rebre el rebut ni pagar la llum. Oriol Contreras recomana que estiguin molt amatents al que els facturin en el moment que es normalitzi aquesta situació, que ha generat centenars i centenars de reclamacions.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’últim capítol del Pòdcast de consum de Ràdio Calella TV:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *