La Moncloa i la banca arriben a un acord per pal·liar els efectes de la pujada de les hipoteques

A causa de la crisi econòmica i a la pujada de l’Euribor, que ha fet que algunes hipoteques es dupliquin i tripliquin, són moltes les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat i que veuen com no poden pagar les hipoteques. Amb aquest acord, s’espera poder ajudar a més d’un milió de famílies. L’Oriol Contreras, responsable de l’oficina d’atenció al consumidor, ens explica en què consisteix i qui es pot beneficiar.

El Govern i els bancs han decidit arribar a una entesa i ampliar el codi de bones pràctiques per incloure les hipoteques. Aquest codi, no és una llei, és simplement un acord que simbolitza que la banca vol actuar en favor del client. Per això, diu Contreras, poden canviar en qualsevol moment.

No obstant això, reconeix que és una bona notícia i que almenys, per les hipoteques del 2022, s’aplicarà, la qual cosa suposarà que més d’un milió de famílies amb problemes econòmics es puguin beneficiar. Així ho explica Oriol Contreras.

Vol dir que aquest acord no és una llei. És un acord en el qual simbolitza que la banca vol actuar en pro del client, per això es titula codi de bones pràctiques. Simplement, és un acord que avui s’ha escrit i potser demà no. De moment, per l’any 2022, aquest codi pel que fa a les hipoteques estarà vigent. Es calcula que un milió d’hipoteques poden beneficiar-se.

Aquesta nova regulació consisteix al fet que les persones que compleixin els requisits, podran congelar les quotes durant 12 mesos. És cert que al final d’aquest període les persones hauran de tornar a pagar, però Contreras diu que serveix per parar el cop.

L’avantatge de poder negociar aquesta congelació, és que també es pot allargar el termini de la hipoteca fins a 7 anys. Això significa que es podria veure reduïda la quota i, per tant, que fos més assequible per les persones que demanen aquesta ajuda.

Si això ho pots allargar 7 anys més, els anys vinents a aquesta congelació, s’hauria de veure reduïda la quota. També s’espera. Per això és temporal, que l’Euribor, en un futur, es moderi o que es rebaixi una mica, però sobretot que no augmenti.

Les rentes que no superin els 25.200 euros anuals i aquelles famílies on la quota hipotecària superi el 50% dels ingressos mensuals, podran accedir a aquesta ajuda per part del seu banc.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *