La nit per veure les llàgrimes de Sant Llorenç

El Grup d’Astronomia Amics de Calella organitza per divendres una observació del fenòmen dels perseids. Serà a les deu de la nit al dipòsit gran del Parc Dalmau. Mitja hora abans hi haurà una trobada a l’aparcament del Mercat per pujar-hi.

Aquest  agost és el mes de les llàgrimes de Sant Llorenç, també conegudes com els perseids o estels fogaços. Un centelleig que acostuma a coincidir amb la commemoració del martiri de Sant Llorenç. Aquest fenomen es produeix quan l’òrbita del cometa Swift-Tuttle s’aproxima al Sol deixant ple de partícules. Quan la Terra les creua, les atrau i brillen a l’atmosfera.

Durant tot l’any, la Terra travessa diverses restes de cometa, però les més famoses són els perseids, ja que el clima del mes d’agost afavoreix la seva observació. Hi ha anys en què les visualitzacions màximes han arribat a ser, fins i tot, de 300 objectes per hora. Aquests dies es calcula que se’n veuran al voltant de 80. Unes altres visualitzacions famoses són els gemínids, al mes de desembre, quan les baixes temperatures no conviden a sortir al cel ras a veure estels.

Els perseids també s’anomenen així perquè el seu radiant -per on més es veuen- ve de la constel·lació de Perseu, i prenen el significat de “filles de Perseu”.

És una observació idònia per a fer a ull nu. Els organitzadors portaran aparells per observar  Saturn i la Lluna. Per veure-ho, cal situar-se lluny de la ciutat, en un lloc fosc, sense obstacles visuals, amb la menor contaminació lumínica i en una orientació nord-oest. El Grup d’Astronomia Amics de Calella contemplarà l’esdeveniment des del dipòsit d’aigua del Parc Dalmau. El seu president, Joan Palau, ha explicat que aquest any l’observació serà més atractiva. “Tindrem la sort de veure diversos planetes amb oposició, encara que ja ha passat l’època. Sobretot Saturn, el senyor dels anells.”, ha avançat.

L’activitat començarà a les 10 de la nit al Parc Dalmau, però a dos quarts de 10 la cita és a l’aparcament del mercat per anar-hi caminant. “És important dur lots de llum per fer el camí de pujada fins al dipòsit d’aigua on es trobaran un altre equip de socis preparats amb aparells d’observació per poder veure altres objectes de l’univers com la Lluna, Saturn i altres objectes que puguin aparèixer. També és on s’explicarà cap a on s’ha de mirar, què són els perseids.” Joan Palau

A banda de les llanternes, també es poden portar cadires o mantes per asseure a terra o un entrepà per sopar i passar una bona estona amb la natura i gaudir de l’astronomia i aprendre coses noves com què és un triangle d’estiu, quines són les estrelles fonamentals, els diferents colors de les estrelles i els planetes i el perquè del seu nom.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *