La nova plataforma ciutadana recollirà suports per forçar a repensar el projecte de l’Aldi

En poc més d’un mes s’acabaran els treballs d’excavació del jaciment romà del Roser i es procedirà a la construcció del supermercat Aldi. El moviment popular que demana que es conservi i es projecti a la intempèrie s’ha organitzat com a Plataforma Ciutadana per la dignificació de la vil·la romana del Roser i anuncia diverses accions per donar força democràtica a la seva proposta, que ha quedat recollida en el document fundacional que s’acaba de fer públic. En ell, demanen que les administracions –Ajuntament de Calella i Generalitat de Catalunya– elaborin un pla a mig i llarg termini que dignifiqui la vil·la en tota la seva extensió i que, en cap cas, hi hagi cap nova construcció que la tapi.

Joan Juhé, portaveu de la plataforma popular que s’acaba de constituir, ha detallat les diverses opcions que plantegen per “dignificar” i donar una “projecció en el seu màxim exponent” al patrimoni històric local que s’ha posat al descobert amb la recent excavació, que justament ha finançat Aldi. Proposen que el supermercat es construeixi en uns altres terrenys –això passaria per arribar a un acord de permuta amb l’Ajuntament de Calella– o, en el seu defecte, que es redefineixi el projecte actual i només ocupi l’espai on es té constància que no hi ha restes.

El primer que pensem és que l’Aldi no fa cap falta. El segon és oferir-li una permuta donat el que estem descobrint i el projecte que podríem tenir i que es traslladi a uns altres terrenys municipals. I si això tampoc és possible, l’alternativa és que el supermercat es desplaci a la part de muntanya dels terrenys perquè les ruïnes s’estan trobant a la part que dona a mar. A més, la vil·la està orientada a la Via Augusta i continua sota els pisos de Sant Quirze. Per tant, la banda de muntanya queda lliure.

Per la permuta, la plataforma diu que es podrien oferir a Aldi els terrenys municipals de Joan Corominas (darrera la Citröen) o els que hi ha a part alta de la Riera Capaspre (a tocar del Mercadona).

Segons Juhé, l’opció de concentrar l’edificació del supermercat podria ser molt interessant i fins i tot atractiu per a Aldi.

A l’Aldi, aquesta última opció, no li podria anar malament perquè es podria presentar com a protector de les ruïnes i des d’allà es podrien veure. Per tant, seria un supermercat força espectacular.

Per fer el canvi en l’edificació podria ser necessària una nova modificació del planejament urbanístic del sector (PEMU El Mujal) i inevitablement que el Govern del PDeCAT i el PSC en portés la iniciativa. Pel moment, compten amb el suport de la CUP i Calella en Comú, i busquen la complicitat d’Esquerra.

Des de la plataforma ciutadana es fa una apel·lació directe a l’executiu local perquè mogui fitxa davant l’oportunitat única que s’ha presentat gràcies a l’excavació i a conèixer la importància de la vil·la romana de Calella. Juhé diu que ara no es tracta de buscar responsables, actuals o passats, sinó de mirar cap al futur.

L’Ajuntament hauria de començar a moure’s i entendre la situació. En fi, s’ha arribat aquí, no mirem al passat sinó al futur, i veure l’oportunitat. Hauria de negociar amb l’Aldi alguna d’aquestes sortides. Això és responsabilitat de l’Ajuntament. Nosaltres el que podem fer i farem és demostrar que hi ha un suport ciutadà amplíssim que avala aquesta posició.

I perquè consti aquest consens ciutadà que la plataforma assegura que existeix a Calella han activat diverses accions. D’una banda, han obert una petició a Change.org –en la qual interpel·len a Aldi Supermercats, Ajuntament de Calella i Generalitat de Catalunya– i de forma imminent iniciaran una recollida de signatures que permetin tornar al debat al Ple Municipal.

Perquè la moció tiri endavant es necessitarem uns 250 o 260 vots, i això està fet. Aquest no és el nostre objectiu, sinó aconseguir el màxim de vots possible per donar la màxima expressió de voluntat democràtica al projecte (…) Aleshores l’equip de Govern té tres mesos per presentar-ho en un ple.

Confia que l’Ajuntament entengui els raonaments exposats i la moció no acabi arribant al Ple Municipal quan l’Aldi ja estigui mig aixecat.

Juhé reconeix que el temps els juga en contra perquè no van saber reaccionar quan de debò era possible aturar-lo, a finals del passat mandat municipal, quan es va anunciar l’acord amb la promotora.

Sinó s’hagués fet la modificació urbanística abans de començar a veure el que hi havia no ens trobariem on som ara. És evident. Hi ha hagut una certa falta de visió imputable a molts sectors, no només a l’equip de Govern; sinó de gairebé molts calellencs que no han sapigut veure i actuar d’acord amb la importància que té.

Ara, la plataforma juga la carta de la mobilització ciutadana com a element de pressió perquè institucions i empresa reconsiderin el projecte que ja està en marxa i que legalment no es pot aturar, com fins i tot van reconèixer partits de l’oposició en l’últim Ple Municipal.

Tot i que públicament no s’han concretat terminis, les informacions de què es disposen indiquen que l’excavació arqueològica acabarà a finals de juny i llavors començarà la construcció de l’Aldi. Consultada per Ràdio Calella TV, la cadena no ha volgut concretar la data prevista per a l’obertura del seu primer supermercat a Calella.

Compartir

Potser t'interessa

1 Resposta

  1. Julian Gutiérrez ha dit:

    Después de tener estas ruinas enterradas y que no les importara a nadie, ahora de repente cuando salen a la luz por el proyecto del Aldi, les parece el hallazgo más importante de la historia mundial, y deciden que se paralice el supermercado. En Tarragona existen unas ruinas que se pueden visitar situadas en el sótano de un centro comercial, y mucho mejor protegidas que si estuvieran en el exterior con las inclmencias del tiempo. Estoy seguro que las ruinas situadas en el solar del Aldi, estarán mucho mejor protegidas y se podrán visitar cuando hayan realizado el nuevo supermercado. Este no es más que un nuevo intento de las izquierdas por tumbar un proyecto de iniciativa privada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *