La prohibició de fumar a la platja podria entrar en vigor a finals de juny

A partir d’aquest estiu es prohibirà fumar a tota la platja de Calella, excepte a les zones habilitades com són les guinguetes. De fet, en el darrer Ple del mes d’abril ja es va aprovar per unanimitat modificar l’ordenança municipal de Convivència ciutadana i Via pública per incloure aquesta prohibició de fumar a la totalitat del litoral calellenc. Ara, la modificació està sotmesa a exposició pública fins al 17 de juny i la mesura podria entrar en vigor l’endemà, si no hi ha al·legacions. Segons la Generalitat de Catalunya, les burilles suposen el 45,6% de les deixalles a les platges catalanes. Una sola burilla pot contaminar milers de litres d’aigua.

Precisament avui, es commemora el Dia Mundial sense Tabac amb el lema “El tabac: una amenaça pel nostre medi ambient“. Aquest any centra l’atenció en el problema mediambiental que representa la producció i el consum de tabac per al planeta.

L’any 2021 es van consumir a Catalunya 8.000 milions de cigarretes. El tabac es produeix a països en vies de desenvolupament amb fertilitzants i pesticides molt nocius pel medi ambient. Per fabricar les cigarretes que es consumeixen a Catalunya cal talar 28 milions d’arbres. A més, les burilles generen més de 4.000 m³ de residus i una sola burilla pot contaminar 10 litres d’aigua. S’estima que un 45% dels residus de les platges catalanes són burilles. Per començar a lluitar contra aquesta problemàtica, a Calella aquest estiu no es podrà fumar a la platja. La mesura que ha d’entrar en vigor entre els mesos de juny i juliol, comportarà que s’instal·li senyalització específica i les persones que ho incompleixin s’exposaran a sancions.
En declaracions aquesta casa, el cap del servei de Promoció de la Salut del Departament de Salut celebrava la iniciativa encaminada a reduir la contaminació de plàstics a la sorra i l’aigua del mar.

Les burilles de cigarretes són residus plàstics que no es degraden fàcilment i deixen una presència contaminant a la sorra i a l’aigua que és una de les causes més importants de contaminació a litoral europeu. No és només una notícia favorable en termes de salut per a les persones, ho és també per a la salut del planeta on vivim.

Coincidint amb el dia Mundial sense Tabac, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’ha adherit un any més a la Setmana Sense Fum amb el lema “Viu sense fumar i comença a sumar“. L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i residus del tabac.  Han editat un vídeo amb 12 consells per començar a deixar de fumar. El primer pas per aconseguir-ho és voler fer-ho i demanar ajuda pot facilitar el procés.

Per deixar de fumar el més important és motivació o força de voluntat. La primera recomanació que fem és fer un llistat amb els motius pels quals vol deixar de fumar i pels quals no. També recomanen fer un llistat de quantes cigarretes es fumen al dia per adonar-se de l’addició.

En aquest sentit, recorden que a la Corporació disposen de la unitat de deshabituament al tabac, en marxa des del 2008 i que acompanya i ajuda a les persones que volen deixar el consum.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.