La solemnitat i la reivindicació de l’11 de Setembre a Calella

Entitats i partits polítics van fer la tradicional ofrena de flors al monument a Rafael Casanova a la Plaça Catalunya de Calella. En aquesta ocasió els únics que van prendre la paraula al torn dels parlaments van ser els partits polítics, i no tots.

El primer en parlar va ser la CUP de Calella. Arnau Rey va exposar la constància del poble català, que un 11 de Setembre més es manté d’empeus, que el camí recorregut els darrers anys no ha estat en va. “Entre totes i tots hem creat les condicions d’una nova conjuntura que hem d’aprofitar per segar les cadenes amb el règim del 78 i tot el que representa. Adéu a l’opressió de l’Estat espanyol i el francès. Adéu capitalisme. Adéu patriarcat. És el moment de prendre partit i ser la clau que ens obri el camí a la Independència, el Socialisme i el Feminisme. Hem decidit no retrocedir. Visca la terra lliure“.

Tot seguit va ser el PSC qui va fer un parlament basat en la recerca del diàleg i fent una reflexió sobre el futur del país, que passa, al seu entendre, per la unitat civil, convivència i respecte. El President de l’Agrupació Local, Pere Tarrés, demanava diàleg institucional i igualtat social. “Cridar a un debat col·lectiu respectuós i serè sobre quines són les millors opcions per construir un país millor i una societat més lliure i més segura, pròspera i justa, solidària i avançada. Us encoratgem a celebrar aquest 11 de Setembre des de la confiança en el nostre futur com a poble, amb ambició nacional i social, i amb un gran esperit unitari. Visca Calella i Visca Catalunya“.

Per part d’Esquerra Republicana qui va parlar va ser el regidor Carles Ferrer. Va encoratjar els independentistes a no defallir ara que veuen a tocar el final del procés, i va reclamar als governants que no s’arronsin davant de les amenaces constants que arriben des del govern central. “Molts no imaginàvem fa uns anys que avui seriem tan a prop. Per primera vegada tenim un Parlament i un govern independentista. Reivindiquem el mandat del 27S passat. Avui reivindiquem la revolució democràtica, la revolució per aconseguir els somnis de molts lluitadors incansables, molta gent que ja no hi és però que haguessin volgut viure el moment que estem a punt de veure, el naixement de la República Catalana. Com va dir l’estimat Jordi Carbonell, que la prudència no ens faci traïdors“.

Per part del Partit Demòcrata Català va parlar el president a Calella, Pere Puig. Va exposar que Catalunya és un poble combatiu i que ara l’objectiu és a tocar. Va repassar els èxits a les darreres manifestacions massives de l’11 de Setembre com a argument sòlid per justificar els anhels independentistes. “Fa molt temps que hi som, és cert. Comencem a acusar la fatiga, també. Hi ha moments de dubte, teniu raó. Però els somriures, al final, sempre guanyen. Perquè és més forta la nostra il·lusió que la por. És més poderosa la nostra convicció que els dubtes. És més decisiu el nostre país que un estat caduc. No són èpoques per covards, per temerosos ni per fluixos de cames. I perquè des del món municipal estem al servei d’una causa invencible, el  benestar i la dignitat de les persones, i la Independència de Catalunya”.

Finalment va ser l’alcaldessa de Calella qui va oferir un discurs institucional, demanant una Diada en pau, civisme i fraternitat entre tots els catalans, independentment de la seva ideologia, tal com s’ha mantingut així durant segles en aquesta terra d’acollida i d’integració. Montserrat Candini: “Jo crec que no és una qüestió de partits ni de noms. És el sentit comú d’un poble que diu prou al menysteniment constant d’un Estat que, com qui exerceix el dret de conquesta, ens vol sotmesos i en silenci. Us voldria dir que per respecte, agraïment i per preservar l’honor de les persones que durant tres segles han mantingut vius els nostres signes d’identitat, ara més que mai no podem abaixar la guàrdia. Cap lluita entén de cansament“.

L’acte va acabar amb la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, cantat pels presents i per la Coral Laetare i la colla de gralles de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *