La transparència de la comunicació pública, a examen

L’Ajuntament de Calella ha renovat el segell Infoparticipa de qualitat i transparència de la comunicació pública amb una qualificació d’excel·lent. En l’edició d’aquest 2024 s’han avaluat 52 indicadors basats en la Llei de Transparència del 2013, centrats en aspectes sobre la informació que s’ofereix al web municipal dels representants polítics, la gestió dels recursos públics i les eines de participació ciutadana, entre d’altres. Calella en compleix 47. El regidor Quim Pla va recollir dilluns aquest reconeixement de les bones pràctiques en la comunicació institucional.

El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural ha analitzat la informació que l’Ajuntament comparteix a través de la web municipal i ha resolt que compleix 47 dels 52 indicadors de qualitat i transparència de la comunicació pública. Per això, li ha renovat el Segell Infoparticipa amb una qualificació d’excel·lent. El reconeixement el va recollir el regidor Quim Pla en l’acte d’entrega que va tenir lloc dilluns a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Enguany, l’avaluació feta entre els mesos de gener i febrer del 2025 ha posat especial atenció en la publicació d’informació sobre els membres electes, les agendes institucionals i d’activitat.
El resultat millora l’obtingut en l’edició del 2023, quan l’Ajuntament de Calella va arribar a 40 dels 52 indicadors avaluats. Podeu consultar-los al detall clicant sobre la imatge a continuació.
L’avaluació es divideix en dos blocs. El de transparència de la corporació contempla un total de 35 indicadors, entre els quals, si es comparteix informació dels representants del govern i dels que no en formen part, o si es publiquen les retribucions o indemnitzacions mensuals dels càrrecs electes, l’agenda institucional de l’alcalde i totes les resolucions judicials definitives de la institució municipal. També examina si està publicada la relació de llocs de treball de tota persona que treballa per l’Ajuntament, els pressupostos dels organismes que depenen de l’administració local o el cost i les característiques de les campanyes de publicitat institucional als mitjans de comunicació.
En aquest apartat, hi ha tres aspectes que no es compleixen: que no es publiquen les declaracions d’activitat i béns dels càrrecs electes, tant del govern com de l’oposició; tampoc els acords complets de la Junta de Govern; i els decrets o resolucions d’Alcaldia.
El segon bloc fa referència a la participació i mira un total de 17 indicadors, que també es basen en la Llei de Transparència del 2013. Per exemple, si a la web s’hi publica l’agenda d’activitats, el directori d’entitats i associacions, els resultats dels processos de participació sobre temes d’interès local, o directament si es facilita l’accés a la informació pública i se’n dona compte de forma periòdica.
En aquest apartat, s’hi fan constar dos dèficits: que no es publica informació periodística sobre el desenvolupament de les sessions plenàries i tampoc la Carta de Serveis i els compromisos davant la ciutadania.