L’abstenció de Cs facilita l’aprovació del pressupost municipal del 2020

El vot de qualitat de l’alcaldessa va tornar a ser decisiu en l’aprovació del pressupost municipal del 2020, novament amb Cs com a partit que fa decantar les majories a l’Ajuntament de Calella. L’abstenció de Guillermo Gomis va tornar a deixar en empat els vots a favor i en contra de la proposta del Govern de Junts per Calella i el PSC, que ha aconseguit que tirin endavant els primers comptes del mandat municipal amb els quals volen començar a donar compliment al pacte. Tot i que la resta de partits de l’oposició hi van votar en contra, el missatge que van donar la CUP i Calella en Comú va diferir molt del d’Esquerra, que va reconèixer que havien fregat l’acord però que aquest s’havia truncat per la contractació dels dos càrrecs de confiança. El líder dels republicans, Xavier Ponsdomènech, va celebrar que la bona entesa iniciada durant la negociació de les ordenances fiscals hagi tingut continuïtat amb els pressupostos i va reiterar el compromís del seu partit amb la ciutat i amb el país. Dirigint-se a l’alcaldessa, Montserrat Candini, va recordar-li: “6 i 4 fan majoria”.

La instal·lació de càmeres de vigilància per reforçar la seguretat ciutadana o incorporar contenidors intel·ligents són algunes de les propostes que el Govern ha incorporat al pressupost del 2020 a petició de Cs. El regidor Guillermo Gomís, que va esperar a la segona ronda per anunciar el seu sentit de vot -finalment d’abstenció-, va explicar perquè ara no s’oposa a la contractació dels dos càrrecs de confiança.

En el seu dia vam votar que no però quan se’ns van proposar els càrrecs de confiança ens van explicar quines feines farien i a què es dedicarien (…) Eren més vinculats a temes d’Habitatge, per analitzar les necessitats dels ciutadans. La fundació està molt saturada i necessiten recursos, i aquestes persones els donaran suport. Entenem que tot el que sigui beneficiós per la ciutat i per la gent necessitada hi donarem suport.

La modificació de la despesa de personal per la incorporació dels assessors en matèria d’Habitatge i Transparència va ser un dels punts més criticats per l’oposició. Des del Govern, el portaveu Josep Torres va reiterar la legalitat i la necessitat de la seva incorporació urgent. Va retreure als qui, com Calella en Comú i la CUP, emmarquen aquesta decisió en una qüestió d’interès polític

Els pressupostos no responen a una necessitat del Govern, responen a una necessitat de la ciutadania (…) Si la normativa preveu que els ajuntaments com el nostre poden tenir dos càrrecs de confiança és perquè avaluen que hi poden haver necessitats peremptòries. Nosaltres considerem que per polítiques d’Habitatge i de Transparència ens calen dos professionals que ens ajudin (…) Són dues persones que demostren el seu mèrit personal i tècnic, i estan avalats pels seus títols.

Gens d’acord amb la contractació dels càrrecs de confiança, la CUP va exposar que amb el cost que això suposa, sumat a les despeses de la Volta i l’Ironman, es podria cobrir de llarg la inversió en els tres projectes que, a última hora, van plantejar al Govern Municipal. La regidora Núria Freixas certificava ahir que la proposta de l’executiu de Junts per Calella i el PSC dona ales a un model de ciutat que es troba a les antípodes del que defensen els cupaires. A tot això, va insistir en què únicament i exclusiva se’ls va oferir participar en les inversions.

No és la Calella que ens representa, hi ha partides que no es corresponen a la realitat de la ciutat i no resolen les problemàtiques (…) Càrrecs de confiança amb una partida de 53.000 euros (…) Un altre dels punts en què estem en contra són els 50.000 euros que es destinaran a les càmeres de seguretat i de gravació de veu (…) No votem els pressupostos perquè no entenem perquè se’ns deixa només participar en una partida de 650.000 euros dels total del capítol del pressupost, el que representa el 3% del total del pressupost.

La crítica sobre com s’han gestionat les negociacions per part del Govern també la va fer Calella en Comú, que reclama haver pogut tenir una contribució global en els comptes, en totes i cadascuna de les partides i no la testimonial sobre inversió. El portaveu dels comuns, Sebastián Tejada, va fer una esmena a la totalitat dels comptes proposats per l’executiu, insistint en què hi ha una clara desatenció a l’emergència climàtica i que això es demostra amb la negativa a contractar un tècnic de Medi Ambient.

No contribueix a disminuir les desigualtat entre les persones afavorint la millora dels més desafavorits, principalment dones; perquè contenen apostes que abunden en les pràctiques de baixa transparència que venim denunciant de fa temps; perquè porten la llavor d’una execució poc curosa amb una predeterminada tendència a generar romanent de tresoreria; perquè no aposten, en absolut, per la lluita del canvi climàtic; perquè segueixen amb la clàssica estratègia de no invertir en la promoció de la creativitat econòmica, tecnològica i cultural per reternir i atraure talent.

El no d’Esquerra va tenir un impacte diferent. Si bé va esmenar aspectes similars dels comptes -la contractació dels càrrecs de confiança, l’aposta contra el canvi climàtic o les inversions finalment incloses-, el missatge que queda de la sessió d’ahir és que d’ençà del ple d’ordenances fiscals s’estan reconduint les relacions amb el Govern, i més concretament amb Junts per Calella. El cap de l’oposició, Xavier Ponsdomènech, va reconèixer que no comparteixen ni el contingut ni el tarannà que ha marcat les negociacions, però que s’ha entrat en un camí que pot capgirar la política municipal. Li recordava a l’alcaldessa que els dos partits sumen majoria.

Hem estat a prop de l’acord, de l’abstenció, però el principal escull amb el qual ens hem topat han estat i són els càrrecs de confiança (…) Ens ha faltat temps, sobretot profunditat en temes que han quedat a l’aire, però sabem que això tindrà continuïtat. Des del nostre partit hi som sempre perquè tenim vocació de servei i compromís, hi som (…) Saben que podem comptar amb nosaltres, perquè 6 més 4 fan majoria.

El guant que va llançar Ponsdomènech no va tenir resposta ahir per part de Junts per Calella. Només va parlar el portaveu del Govern, el socialista Josep Torres, que va concloure la intervenció celebrant que els partits estiguin acostant posicions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *